Čeští a ukrajinští experti učí studenty rozkrývat lživé zprávy

17.02.2017 20:34

Více než 500 ukrajinských studentů a novinářů se loni zúčastnilo seminářů zaměřených na boj s ruskou propagandou a ověřování nepravdivých informací v médiích. Letos se projekt spolupráce mezi českými a ukrajinskými experty, který organizuje Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), zaměří na české studenty pedagogických fakult. ČTK to řekla koordinátorka ukrajinských projektů AMO Zdenka Vágnerová.

Čeští a ukrajinští experti učí studenty rozkrývat lživé zprávy
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

„Za loňský rok našimi semináři na Ukrajině prošlo přibližně 400 studentů žurnalistiky a 120 novinářů,“ uvedla Vágnerová. Cílem projektu s názvem Posílení veřejné kontroly v regionech na Ukrajině je ukázat studentům, novinářům a aktivistům, jak postupovat při ověřování zpráv a přispět k objektivnímu a nezávislému informování ukrajinské veřejnosti.

Podle Vágnerové si většina účastníků seminářů uvědomuje, že na webech se objevují informace ovlivněné ruskou propagandou, pokud je uveřejní ruské zdroje. „K tomu, co se píše na ukrajinských informačních kanálech, nepřistupují dostatečně kriticky, protože mají dojem, že když jsou ukrajinské, nebudou ovlivněné,“ dodala.

Na Ukrajině je prý vliv ruské propagandy na média mnohem výraznější než v Česku.

Ověřování faktů si studenti a novináři vyzkoušeli v praxi. „Vybrali si třeba nějaký výrok politika, rozhovor nebo článek a informace v něm pak srovnávali s fakty z veřejně dostupných zdrojů,“ uvedla. Stejným způsobem postupuje například projekt Demagog, který ověřuje výroky českých a slovenských politiků. Výsledky práce posluchačů jsou na webových stránkách.

Na Ukrajině je podle Vágnerové vliv ruské propagandy na média mnohem výraznější než v Česku. Zvlášť patrný je v regionech na východě a jihovýchodě země, kde od roku 2014 bojují ukrajinští vojáci s proruskými povstalci usilujícími o nezávislost na Kyjevu.

Kritický přístup k informacím chce AMO ve spolupráci s ukrajinskými partnery podporovat i v Česku. „V cyklu seminářů chceme pokračovat i letos. V České republice bychom se chtěli zaměřit na studenty pedagogických fakult, protože právě oni pak mají za úkol vést žáky k mediální gramotnosti,“ podotkla. AMO plánuje, že se zaměří na regiony. V Praze je podle Vágnerové dost příležitostí se o politické propagandě a záměrném dezinformování dozvědět.

Úvahy o zneužívání vlivu médií a schopnosti veřejnosti zhodnotit obsah informací se staly tématem i pro české politiky. Vláda chce proti nepravdivým informacím bojovat zřízením Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které často kritizuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Časopis Týden nedávno uvedl, že ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) spolu s dalšími ministerstvy připravuje novou koncepci občanského vzdělávání. Ta by se měla zaměřit na budování mediální gramotnosti u dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…