Čeští diplomaté se nebudou evakuovat z KLDR, rozhodla diplomacie

08.04.2013 12:20

České velvyslanectví v KLDR evakuováno nebude, rozhodl v pondělí krizový štáb českého ministerstva zahraničí. Čeští diplomaté tak, podobně jako jejich kolegové z dalších zemí, zůstanou navzdory sílícímu napětí v severokorejském Pchjongjangu.

Čeští diplomaté se nebudou evakuovat z KLDR, rozhodla diplomacie
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

"Vedení ministerstva zahraničí dnes na základě nových informací z velvyslanectví posoudilo aktuální situaci na Korejském poloostrově. Bylo rozhodnuto, že velvyslanectví v KLDR bude pokračovat ve své činnosti a bude situaci nadále průběžně pozorně sledovat," řekl ČTK Karel Šrol z tiskového oddělení ministerstva.

ČR má zájem na uklidnění situace

Diplomacie vyhodnocuje také informace z velvyslanectví v sousední Jižní Koreji a je v kontaktu s členskými státy EU a dalšími partnery. "ČR zdůrazňuje, že má zájem na uklidnění a stabilizaci situace," dodal Šrol.

České velvyslanectví sídlí v Pchjongjangu v malém domku v diplomatické čtvrti, kde mají svoje zastoupení i jiné státy EU. Mise leží v širším centru relativně nedaleko vládních budov. V zastoupení působí čtyři Češi.

Krizový štáb rozhodoval mezi evakuací, přesunem nebo setrváním na místě

Severní Korea v pátek varovala zahraniční diplomatické mise před hrozbou války a doporučila jim evakuaci. V posledních týdnech KLDR vytváří napětí v regionu a hrozí svému jižnímu sousedovi i USA. Vypověděla dohody s Jižní Koreou o neútočení a pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy.

Krizový štáb v Černínském paláci v pondělí probíral tři možné varianty reakce na doporučení diplomatům k odchodu. Kromě evakuace byly variantami přesun personálu na blíže neurčené bezpečnější místo či setrvání na místě.

Svoji diplomatickou misi Česká republika znovuotevřela v roce 2004 poté, co ambasádu v roce 1993 uzavřela. Při opětovném zprovoznění mise čeští diplomaté severokorejské straně nabídli i pomoc při překonávání mezinárodní izolace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …