Čeští vojáci se i s technikou přesunuli na manévry do Německa

06.08.2015 13:01

Stovky kusů české armádní techniky včetně tanků, bojových vozidel pěchoty i transportérů Pandur se v posledních dnech přesunuly do německého Hohenfelsu. Zúčastní se v něm spojeneckého cvičení Allied Spirit II, jednoho z nejdůležitějších výcviků NATO v letošním roce. Na svém webu to dnes uvedla česká armáda.

Čeští vojáci se i s technikou přesunuli na manévry do Německa
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská vozidla, ilustrační foto

Manévry, kterých se účastní asi 4500 vojáků Severoatlantické aliance, ale i Gruzie nebo Srbska, mají pro Česko zvláštní důležitost. Velí jim totiž velitel české 7. mechanizované brigády Josef Kopecký.

Česko na cvičení vyslalo asi 1400 vojáků a více než 430 kusů techniky. Po železnici bylo z Přáslavic a Bučovic přepraveno téměř 150 kusů především pásové techniky včetně tanků a bojových vozidel pěchoty. Po železnici cestovala také mimo jiné lehká obrněná vozidla Iveco a transportéry Pandur. Po vlastní ose se pak přesunulo dalších 280 vozidel všech kategorií.

Třistakilometrovou cestu zvládly stařičké „vétřiesky“ bez problémů

Sedmihodinová cesta z Jinců čekala také kanonové houfnice Dana. „Téměř 300 kilometrovou trasu s námi absolvovalo také devět stařičkých náklaďáků Praga V3S a všechny bez problémů dorazily do cíle,“ pochválil osvědčenou techniku, která už v české armádě slouží desítky let, velitel dělostřelecké baterie Luboš Pánek.

Nejdelší 700 kilometrový přesun absolvovali vojáci a technika opavského praporu průzkumu a elektronického boje. „Délka přesunu nám nedělala žádné problémy, nepříjemné bylo úmorné vedro. Na druhou stranu si řidiči pochvalovali kvalitu německé dálnice,“ poznamenal velitel čety Michal Červenka.

V technice, po železnici a autobusy se do Hohenfelsu od 31. července do 5. srpna přepravilo téměř 1400 českých vojáků. Po příjezdu museli vojáci vybudovat místo velení brigády, rozvést elektřinu a datové kabely nebo připravit spojení.

Manévrů se účastní i Srbové

Cvičení, kterého se účastní kromě českých vojáků také jednotky z USA, Velké Británie, Německa, Kanady, Gruzie, Maďarska a Srbska, je rozděleno do dvou částí. Po přípravné fázi, která je zaměřena na sladění jednotek, bude od 15. do 24. srpna následovat samotné taktické cvičení. V pátek 14. srpna se koná prezentační den cvičení zaměřený na demonstraci schopností cvičících jednotek. Zúčastní se ho i náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Cílem cvičení je podle armády „zvýšit připravenost cvičících útvarů a demonstrovat schopnost efektivní spolupráce“ aliančních a partnerských jednotek při společné pozemní operaci. Vojáci tak budou třeba cvičit vedení útočných, obranných i stabilizačních operací nebo sjednocení palebné podpory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…