Chaloupka chtěl po svém asistentovi pouze splacení půjčky, prohlásil Babák

19.02.2013 14:45

Poslanec Otto Chaloupka (VV) prý po svém asistentovi Vratislavu Vařejkovi nechtěl úplatek, jak tvrdí obžaloba, ale splacení půjčky. U soudu v Hodoníně, který se případem údajné Chaloupkovy korupce zabývá, to dnes vypověděl poslanec Michal Babák (VV). Také Chaloupka celý případ označil za vymyšlený. Případ bude pokračovat 15. března, kdy by měly zaznít i závěrečné řeči.

Chaloupka chtěl po svém asistentovi pouze splacení půjčky, prohlásil Babák
Foto: MB
Popisek: Michal Babák

"Byl jsem bezprostředním svědkem domluvy mezi panem Chaloupkou a panem Vařejkou o splácení peněz na kampaň, kterou si pan Vařejka udělal ohledně voleb do zastupitelstva v Hodoníně v roce 2010," řekl Babák. Podle jeho výpovědi si Vařejka tehdy sám chtěl splácet svoji kampaň, na přesný způsob splácení si poslanec nepamatuje.

Peníze na charitu

U soudu vypovídala také Pavlína Vymazalová (VV) z rozhodčí komise, která se případem zabývala. "Pan Vařejka si stěžoval zřejmě asi proto, že se cítil frustrovaný, protože neuspěl ve volební kampani v Hodoníně. Nabyli jsme dojmu, že už se mu nechtělo do platby za volební kampaň. Alespoň já se to domnívám," řekla novinářům Vymazalová.

Vařejka před soudem obvinil Babáka z křivé výpovědi, prý před ním k žádné dohodě nedošlo. "S panem Chaloupkou jsme se domluvili, že mu předám nějaké peníze na charitu. On ale trval na platbách i v dalších měsících a už k tomu neměl důvod. Na základě toho se mnou ukončil pracovní poměr a já jsem si stěžoval na jeho chování," popsal svoji verzi případu Vařejka.

Šedesát tisíc korun na kampaň

Korupce se měl Chaloupka dopustit v roce 2010. Podle spisu chtěl od Vařejky peníze za to, že ho zaměstnává jako svého poslance. Za korupci mu hrozí osm let, Vařejkovi šest za uplácení. "Panu Vařejkovi se v hlavě smíchalo několik věcí a vytvořil naprosto fiktivní scénář, podle kterého mě obvinil," řekl ČTK Chaloupka. Podle svých slov svému asistentovi poskytl zhruba 60.000 korun na kampaň. Vařejka v ní ale neuspěl a peníze dosud nesplatil, zaplatil jen dvě splátky.

Soud jednání odročil, chce vyslechnout ještě jednoho svědka a všechny nezkrácené nahrávky údajného korupčního jednání. Případ bude pokračovat 15. března v 9:00 v Hodoníně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …