Chalupa v televizi: Zajímavé, že hlasovací koalice ČSSD, TOP 09 a KSČM nikomu nevadí

16.08.2013 22:47

„Není pravda, že ODS nechce předčasné volby. Jen usiluje o to, aby byl dokončen legislativní proces projednávaných zákonů,“ obhajoval místopředseda ODS a poslanec Tomáš Chalupa v pořadu Události, komentáře na ČT 24 návrh ODS na odložení hlasování o rozpuštění sněmovny na 3. září.

Chalupa v televizi: Zajímavé, že hlasovací koalice ČSSD, TOP 09 a KSČM nikomu nevadí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Chalupa na kongresu ODS

Občanští demokraté podle Chalupy zvolili postup, který považují za zodpovědný. „Nebudeme podporovat procesy, které jsou nezodpovědné,“ dodal.

TOP 09 naopak usiluje o rozpuštění Poslanecké sněmovny v co nejkratším termínu. „Chceme volby co nejdříve, abychom neprodlužovali krizi,“ potvrdila postoj strany místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová a dodala, že podle jejích informací všichni poslanci návrh na rozpuštění sněmovny jednotně podpoří.

Podle jejího názoru pád sněmovny legislativní procesy neohrozí. „Záleží na senátorech i prezidentovi, aby jednali zodpovědně a bez odkladu projednané zákony schválili,“ míní.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Prezident Miloš Zeman v dnešním rozhovoru pro Haló noviny doporučil komunistům, aby případně podpořili menšinovou vládu ČSSD. Podle Lubomíra Zaorálka, místopředsedy ČSSD a sněmovny, by to představovalo mnohem menší zlo než menšinově vládnout s podporou stran nových.

„ČSSD je strana, která má s komunisty zkušenost. Neženeme se do koalice, komunisté nás zakázali a zničili. Ale zase se mi nelíbí to strašení komunisty. Kdybychom vládli pomocí menšinové vlády a komunisté by byli mezi nimi stranami, které by nás podpořily, zase tolik by to nevadilo, známe je už 23 let,“ pronesl. Vsadit na strany jako VV či SPOZ je podle něj mnohem větší riziko.

Hlasovací koalice ČSSD, TOP 09 a KSČM

Chalupa se pozastavil nad tím, že Zaorálek odmítá koalici ČSSD s KSČM i s TOP 09, ale že všechny tyto tři strany jednotně volají po rozpuštění sněmovny, to mu nevadí. „Přijde mi kuriózní hlasovací koalice ČSSD a KSČM a TOP 09,“ rýpl si.

„Mně přijdou kuriózní vaše argumenty ohledně hlasování, bezmocně se chytáte stébel,“ odvětil mu Zaorálek.

A proti označení „hlasovací koalice“ se ohradila i Langšádlová. Připomněla, že by žádné hlasování o další existenci sněmovny nemuselo být, kdyby poslanci ODS drželi své sliby.

Koalice s TOP 09? Nikdy, tvrdí Zaorálek

Zaorálek odmítl i další Zemanovu poznámku ohledně možné koalice s TOP 09. „Spekulace o koalici s TOP 09 je jen jeho předvolební rétorika. Já za sebe můžou říct, že s lidmi z TOP 09 si spolupráci představit nedokážeme,“ zdůraznil a takové výroky označil jako předvolební honění vody.

A Langšádlová výjimečně s jeho slovy souhlasila. „Je to nepředstavitelné i pro mě. ČSSD dokázala, že se chová velmi populisticky a navíc je ovládaná prezidentem,“ podotkla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…