Chceme miliony, domáhají se migranti, které odmítla přijmout Itálie. Naštvaný Matteo Salvini jim vzkázal, co dostanou místo toho

22.02.2019 11:04

K italským břehům připlula v loňském roce loď Diciotti s několika desítkami migrantů na palubě. Ministr vnitra Matteo Salvini je však dlouho odmítal vpustit na italskou půdu. Ustoupil až po deseti dnech. 41 migrantů teď Salviniho žaluje a žádá italský stát o náhradu škody. Salvini se jim však vysmál.

Chceme miliony, domáhají se migranti, které odmítla přijmout Itálie. Naštvaný Matteo Salvini jim vzkázal, co dostanou místo toho
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

41 migrantů, kteří byli v loňském roce drženi na lodi Diciotti, se rozhodlo zažalovat italský stát a žádat odškodné. Zdálo se jim v rozporu s jejich právy, že je italský ministr vnitra odmítal vpustit na italskou půdu. Podle informací ČTK žádají o odškodnění v rozmezí od 42 tisíc do 71 tisíc eur. Italská agentura ANSA oznámila, že mezi podavateli žaloby je nejméně jeden nezletilý. Právníci migrantů podali žalobu souběžně také u Evropského soudu pro lidská práva. Zprávu ČTK převzala i další česká média, např. server Novinky.cz.

Italský soud by mohl případ projednávat na jaře, ale není jisté, zda bude ministr vnitra zbaven imunity. Italský senát se pravděpodobně postaví na jeho stranu.

Sám Salvini dal dopředu najevo, že mu postup migrantů přijde k smíchu. Zdůraznil, že Afričany nikdo nenutil vyrazit na cestu do Itálie. Pokud se jim něco nelíbí, mohou se prý vrátit zpátky do svých domovů. Místo odškodného si zaslouží akorát tak bonbon.

„Dovolte mi, abych se hurónsky zasmál. Všichni se narodili 1. ledna, všichni (po vylodění) zmizeli. Ať si z Italů nedělají srandu. Pohoda skončila, lodě (s migranty) už nepřiplouvají. Nanejvýš dostanou (čokoládový bonbon) Bacio Perugina,” cituje jeho reakci list La Repubblica.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…