Chceme se chovat k zaměstnancům slušně, vysvětloval v ČT manažer OKD. Propustí prý hlavně Poláky

23.09.2013 21:28

Ředitel vnějších vztahů těžební společnosti OKD a NWR Petr Jonák v Hyde parku ČT prozradil, že část horníků z Paskova může přejít do karvinských dolů. Společnost plánuje jejich rozšíření.

Chceme se chovat k zaměstnancům slušně, vysvětloval v ČT manažer OKD. Propustí prý hlavně Poláky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lidé vyjadřovali nespokojenost skandováním

„My věříme, že velkou část zaměstnanců dokážeme převést na karvinské doly,“ prohlásil Jonák. Společnost prý propustí polské horníky, aby se uvolnila pracovní místa. Snaží se také koupit nové těžební prostory. Konkrétně jde o Karvinou - Staré město. „To je hlavní projekt. Ideální by bylo, pokud by se mohlo začít těžit uhlí v roce 2016, a i tady by zaměstnanci z Paskova mohli najít práci,“ nastínil budoucí plány.

Těžit se dá na Paskově ještě 20 let

„My budeme naprosto féroví. Je jedno, jestli zaměstnanec odejde v prosinci, nebo na konci roku 2014, či na začátku roku 2015, a to bez ohledu na kolektivní smlouvu pro příští rok. Naším cílem je chovat se k zaměstnancům slušně. My budeme rádi, když podstatná část přejde na Karvinou i z ekonomického hlediska, protože nebudeme muset vyplácet odstupné,“ objasnil Jonák.

A připustil, že uhlí by se na Paskově dalo těžit ještě dvacet let. „Teoreticky by se mohlo těžit ještě dvacet let, ale nikdo to dneska nedokáže s alespoň minimálním ziskem. Důl jsme drželi nad vodou pět let, kdy jsme už těžili se ztrátou, ale mixovali jsme to s uhlím z jiných dolů, čímž se ztráta kompenzovala. Teď už to ale nejde,“ uvedl.

Horníci potrestáni nebudou

S předsedou Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Janem Sábelem se shodl, že situaci komplikuje i absence energetické koncepce a surovinové politiky státu. Sábel také soudí, že „při privatizaci dolů měl stát zajistit vytěžení našeho černého zlata. Že o tom rozhoduje vlastník dolů, považuji za velmi nešťastné,“ dodal s tím, že takovou podmínku si měl stát vyjednat při privatizaci.

Šéf odborářů odmítl, že by demonstrující horníci, kteří vtrhli do bývalého sídla OKD, měli být potrestáni. „Určitě nikoho nebudeme trestat. Demonstrace skončila v pořádku. To, co se dělo, bylo po demonstraci. Navíc jsou horníci dost naštvaní, jak se k nim pan Bakala chová,“ hájí je Sábel. Ani OKD nebude podle Jonáka žádné tresty požadovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…