Chcete to tu dodělat úplně? Začněte teď stavět „krizovou vládu“, doporučuje komentátor Fialovi s Kalouskem

26.10.2020 20:47

Krize. Skloňované slovo posledních dní. A skloňuje ho i komentátor Petr Holec na serveru Info.cz. Je nejlepším lékem na jednu krizi (koronavirovou) další krize? Šéf ODS Petr Fiala totiž zavelel k hlasování o nedůvěře vládě, šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek žádá rovnou předčasné volby.

Chcete to tu dodělat úplně? Začněte teď stavět „krizovou vládu“, doporučuje komentátor Fialovi s Kalouskem
Foto: Repro XTV
Popisek: Petr Holec

A hovoří se i o krizové vládě. Tento termín použil šéfredaktor serveru Echo24 Dalibor Balšínek – všímá si Petr Holec. Podle Balšínka by zemi měla dočasně řídit – premiér Andrej Babiš selhal jako manažer a státní aparát nepřipravil na návrat viru. Podle Holce však Babiš selhal zhruba stejně jako většina nejen evropských lídrů. A krizová vláda je de facto úřednickou vládou. 

„I ty vždy vznikají v různých krizích, i když si ze všeho nejradši říkají vlády odborníků, protože lidé prostě mají odborníky radši než politiky. A zadruhé je vzhledem k naší zkušenosti ‚krizová vláda‘ nejlepší cestou k politické krizi, již teď úplně nepotřebujeme. A zvlášť nyní, kdy ve Sněmovně sedí deset partají, které jsou s výjimkou ANO buď menší, anebo pidistrany v kómatu. A to radši nepočítám odpadlíky,“ dodal Holec, který se domnívá, že všechny tyto partaje by logicky krizovou vládu pojaly jako předvolební kampaň. 

A ta politiky vždy zbavuje i zbytků příčetnosti, jak víme. Zapomeňme teď na první úřednickou vládu exguvernéra ČNB Josefa Tošovského, ta totiž půlrok vládla v romantických devadesátých letech. Spíš si připomeňme úřednické vlády Jana Fischera a Jiřího Rusnoka: první vládla rok poté, co bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek zjara 2009 náhodou shodil vládu premiéra ODS Mirka Topolánka; druhá nastoupila v létě 2013 po policejním zásahu na Úřadu vlády,“ dodal Holec. Jak zdůrazňuje, v obou případech sice už nešlo o romantické časy, ale i tak to byla snazší doba. Vzpomněl pak jak na Fischerův kabinet, tak i na vládu Jiřího Rusnoka. 

Následně pak cituje Balšínka, jenž se sice domnívá, že na čínském viru se politicky moc vydělat nedá, ale dá se předelegovat odpovědnost a s ní spojená nepopulární opatření. „Tak zaprvé: na koronaviru se politicky vydělat dá, jak ukázalo jarní a letní posílení ANO i permanentní snaha opozice nepromarnit ani tuhle krizi. A zadruhé: právě v krizích mají vládnout politici, a ne nějací odborníci. Jen politici jsou totiž přímo zodpovědní voličům,“ oponuje Holec závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…