Chemické zbraně v Sýrii, zlo... Uznávaná novinářka bez obalu. Je to prý složitější

10.09.2018 12:32

Server Tyzden.sk přinesl rozhovor o Sýrii s českou válečnou reportérkou Markétou Kutilovou. Lidé podle ní zjistili, že může být hůř než žít pod Asadem.

Chemické zbraně v Sýrii, zlo... Uznávaná novinářka bez obalu. Je to prý složitější
Foto: Archiv M. Kutilové
Popisek: Publicistka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová (na snímku) vydala ze své dobrodružné cesty knížku, spolu se svou novinářskou kolegyní Lenkou Klicperovou, s názvem Islámskému státu na dostřel. Foto: Archiv M. Kutilové

Kutilová byla za poslední tři roky v Sýrii sedmkrát, vždy jako novinářka či humanitární pracovnice. Kam se jí však nikdy nepodařilo dostat, byl Idlíb. „Nedostali jsme se ani na území, které ovládal tzv. Islámský stát. Bylo to nemožné. Podařilo se nám však založit sbírku SOS Kobani na pomoc lidem v tomto syrském městě. Za peníze jsme obnovili rozbombardovanou školu ve vesnici Dagerman při řece Eufrat,“ uvedla. 

Anketa

Podporujete zdanění církevních restitucí?

92%
8%
hlasovalo: 9279 lidí

Původní text ZDE

Idlíb se podle Kutilové stal největší základnou sunnitských radikálních skupin, které se řídí salafismem a vede je al-Káida. „Je to prakticky poslední část Sýrie, kterou ještě Asad nemá pod kontrolou, pokud samozřejmě nebereme do úvahy oblast kontrolovanou Kurdy a USA. Asad nechal do oblasti Idlíbu svést bojovníky, džihádisty z ostatních částí Sýrie, například z Homsu či Aleppa. Podle údajů Organizace spojených národů je tam nyní asi 12 tisíc teroristů jen z al-Káidy, a to nepočítáme ty další islamistické skupiny,“ dodala.

Jak pak napsala pro server a2larm.cz, v oblasti jsou i chemické zbraně, což pronesl mimo jiné zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Ten uvedl, že syrská armáda i islamisté z Ahrár aš-Šám mají zásoby chloru. Dosud přitom západní politici i média tvrdili, že chemické zbraně využívá v Sýrii jen Asadova armáda. 

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…