Chládek na odchodu od Zemana: Musel jsem ho přemlouvat, ať mě odvolá

04.06.2015 16:35

Prezident ČR Miloš Zeman odvolá z funkce ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). Serveru iDnes.cz to po schůzce s hlavou státu uvedl sám Chládek. „Nechtěl přijmout návrh na mé odvolání,“ uvedl ministr s tím, že až když mu sám řekl, ať jej odvolá, prezident souhlasil.

Chládek na odchodu od Zemana: Musel jsem ho přemlouvat, ať mě odvolá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Prozatím se však ke dnešní schůzce Zeman nebude vyjadřovat. „Dokud pan prezident nebude s panem premiérem o této záležitosti hovořit, nebudeme se vyjadřovat,“ uvedl již před schůzkou prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Jméno nástupce má Sobotka rovněž Zemanovi sdělit až při osobní schůzce na Hradě, podle agentury ČTK by tou kandidátkou měla být Kateřina Valachová, současná náměstkyně ministra Jiřího Dienstbiera.

Prezidentovi navrhl Chládkovo odvolání premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Chládkovi zlomily vaz informace v deníku MF Dnes o šikaně podřízených na ministerstvu. Sobotka uvedl, že tyto spekulace nechce zlehčovat i přesto, že s nimi přišel deník, který patří předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády,“ uvedl premiér.

MF Dnes mimo jiné uvedla, že za 16 měsíců, kdy Chládek úřaduje, odešlo z pracovnic, které jsou s ministrem v každodenním kontaktu, devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Chládek tvrdí, že je náročný šéf. Žádost od premiéra, aby se lépe choval k podřízeným, přitom Chládek vyslechl už jednou, zhruba před rokem. Hovořilo se však i o sexuálním harašení.

Ministrem školství je Chládek od loňského ledna. Členem ČSSD je od roku 2004, kromě vlády zasedá také v Senátu. Vystudoval andragogiku a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, má titul MBA z Vysoké školy ekonomie a managementu v Praze. Působil jako středoškolský učitel v Sokolově a Rakovníku, poté byl mimo jiné náměstkem ředitele Institutu celoživotního vzdělávání v Havířově a před svým zvolením do Senátu v říjnu 2008 vedl Centrum vzdělávání Praha. Působil také jako zastupitel a náměstek hejtmana Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…