Chládek zchladil čtenářku, která mu vyčítala kumulaci funkcí

26.02.2014 20:56

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) vykonává zároveň i funkci senátora. Může být jeden člověk zároveň ministrem i senátorem? Takový dotaz mu položila jedna ze čtenářek na jeho profilu na ParlamentníchListech.cz.

Chládek zchladil čtenářku, která mu vyčítala kumulaci funkcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek

„Vím, že jste se o školství zajímal vždy a velice si vážím, že o problémech resortu s námi hovoříte i prostřednictvím dotazů, ale přesto, myslíte si, že nyní lze vykonávat funkci senátora a ministra? V ČSSD se hodně hovoří o kumulaci funkcí. Proč by hejtmani, kteří jsou poslanci, měli rezignovat a vy ne? A uvažujete o tom mandát senátora letos obhájit?“ dotázala se čtenářka Chládka a dočkala se odpovědi.

Otázka i s odpovědí ministra Chládka ZDE.

Chládek v ní předně zdůrazňuje, že vykonávat dohromady funkci hejtmana a poslance je něco úplně jiného než vykonávat funkci poslance či senátora a ministra. Předně prý poslanec či senátor, který je zároveň ministrem vlády, pobírá za svou práci jen jeden plat.

Zákon podle jeho slov s touto možností počítá a jasně říká, že politik, který je členem některé z parlamentních komor a zároveň ministrem, musí být pouze řadovým členem sněmovny nebo Senátu, nesmí mít tedy žádné další funkce ve výborech a podobně.

Poznamenal také, že jeho situace není nijak neobvyklá, protože 80 % ministrů prakticky ve všech vládách, vyjma úřednických kabinetů, tvořili poslanci nebo senátoři.

Ostatních funkcí se vzdal

Než byl jmenován ministrem, vykonával v Senátu funkci předsedy výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. K tomu byl ještě náměstkem hejtmana Středočeského kraje. Jak dodal, všech těchto funkcí se ale po jmenování ministrem vzdal.

„Nemyslím si tedy, že bych měl problém skloubit funkci řadového senátora a ministra školství. Region, ve kterém jako člen horní komory zastupuji občany už pět let, velmi dobře znám, včetně jeho problémů. Řadu z nich se mi podařilo vyřešit a v této své snaze hodlám i nadále pokračovat a být pro region a jeho občany přínosem i jako ministr školství,“ míní Chládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…