Chobotnice ze severu. Policie chce obvinit bývalou hejtmanku i „slavného“ senátora Nováka

06.04.2019 8:55

Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje za ČSSD Jana Vaňhová, její tehdejší stranický kolega Arno Fišera nebo bývalý poslanec a zastupitel Karlových Varů Jaroslav Borka (KSČM) se možná brzy ocitnou před soudem. Hlavními obviněnými jsou bývalý senátor za ODS Alexandr Novák a podnikatel Daniel Ježek. Policie po více než dvou letech rozpletla korupční chobotnici, která rozdělovala peníze z EU na předem určené projekty. Škoda je 14 miliard korun a obviněných osob je celkem 27.

Chobotnice ze severu. Policie chce obvinit bývalou hejtmanku i „slavného“ senátora Nováka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz

Policie po dvou a půl letech ukončila vyšetřování rozsáhlé kauzy přerozdělování evropských dotací v rámci již neexistujícího programu ROP Severozápad, napsal server iDNES.cz. Hlavními obviněnými jsou bývalý senátor za ODS Alexandr Novák a podnikatel Daniel Ježek. Právě tito pánové měli rozhodovat o tom, který projekt získá evropské dotace, a který ne.

Politici, kteří měli o projektech rozhodovat doopravdy a rozmýšlet o jejich prospěšnosti komunitě, údajně jen plnili vůli dvou již zmíněných pánů a přidělovali dotace těm projektům, na které dostali echo.

Mezi 27 obviněnými je např. bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a její tehdejší blízký spolupracovník Arno Fišera nebo někdejší komunistický poslanec Jaroslav Borka.

Jak police na tyto politiky a jejich údajné čachry přišla? Díky spolupracujícímu obviněnému Petru Kušnierzovi, jenž býval ředitelem Regionálního operačního programu Severozápad. Ten byl dokonce již odsouzen, ale rozhodl se s policií spolupracovat, aby byl jeho trest co nejnižší.

Zmínění obvinění Kušnierzovo svědectví zpochybňují a často požadují ukončení případu ještě předtím, než se dostane k soudu. Cesta k soudu podle nich vůbec není nutná, protože k žádnému zločinu nedošlo.  

„Spis už jsme prostudovali asi před třemi týdny. Navrhli jsme některé důkazy, které nám nepochybně zamítnou, protože je tu tlak, aby státní zástupce případ rychle zažaloval. Navrhovali jsme i zkoumání duševního stavu Petra Kušnierze a teď svůj návrh opakujeme. Spolupracující obviněný je labilní a jednou se u výslechu neúměrně rozčílil. Také mění výpověď a plete si časy,“ uvedla advokátka Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti, která zastupuje obviněnou bývalou hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou.

„Pokud klientka dostala doporučení, tak projekt schválila. Neměla důvod napadat odborné posudky, protože třeba kvalitě silnic nerozuměla,“ dodala Benešová.

Podobně to vidí i Arno Fišera. Borka se prý teprve poradí s právníkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…