Chodorkovskij v Bakalově časopisu doporučil Západu, jak skutečně zatopit Putinovi

19.10.2014 10:34

Někdejší vlivný ruský magnát Michail Chodorkovskij v rozhovoru pro Respekt zhodnotil význam ekonomických sankcí, jež uvalil Západ na Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině. Podle něj jsou jejich účinky kontraproduktivní – Rusové se semkli kolem svého prezidenta, a tak je Putinův režim i díky sankcím velmi populární.

Chodorkovskij v Bakalově časopisu doporučil Západu, jak skutečně zatopit Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Chodorkovskij míní, že Západ udělal chybu, když sankcemi potrestal Rusko jako takové. V důsledku toho si prý Rusové řekli, že jsou za svůj nezávislý postoj na mezinárodní scéně trestáni jako národ, a proto se musí sjednotit. A že Západ je příliš slabý, aby je skutečně potrestal. Ruský prezident Vladimir Putin se tak prý mezi obyvateli těší nebývalé popularitě.  

Pokud chtěl Západ zavést skutečně účinné sankce, měl se podle Chodorkovského zaměřit na účty a peníze lidí a ruských firem operujících na Západě, jejichž účelem je prát špinavé peníze. A nemusel prý přitom prohlašovat, že smyslem sankcí je trestat Rusko jako takové.

„Mohl se například zaměřit na vilu blízkého Putinova přítele pana Rotenberga v Itálii a prohlásit, že nevěří tomu, že byla postavena z legálních příjmů. Všichni jsme totiž slyšeli, že peníze pocházejí z rozpočtu na olympiádu v Soči. Západní zákony umožňují dočasně zabavit majetek, když je vyšetřován jeho původ,“ vysvětluje někdejší vlivný ruský magnát.

Západ se k takové strategii nemá, jelikož je údajně zkorumpován ruskými penězi a mnozí politici jsou přímo nebo nepřímo na vstřícnosti vůči Rusku zainteresováni, což by podle Chodorkovského mohlo být pro Evropu velké nebezpečí. „Západ by měl dostát hodnotám, které hlásá. V běžném životě, když o někom víte, že lže a chová se špatně, nepotřásáte si s ním rukou. Anebo když víte, že někdo ukradl peníze, tak je od něj nepřijmete, jsou špinavé. Západ by měl dělat totéž,“ myslí si Chodorkovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…