Chorvatsko: K moři levněji, díky české koruně. A varování do budoucna

24.07.2020 11:46

„Benzín, nafta i ropa dále zdražují, české řidiče ale „zachraňuje“ sílící koruna, říká ekonom Lukáš kovanda, který zároveň dodává, že cesta do Chorvatska a zpět je však nejlevnější minimálně od roku 2012. Pro ParlamentníListy.cz přibližuje, jak se bude vyvíjet cena pohonných hmot v příštím týdnu a dále v měsíci v srpnu.

Chorvatsko: K moři levněji, díky české koruně. A varování do budoucna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty v ČR pokračují ve zdražování, které ovšem zvolňuje ve svém tempu. „Průměrná cena benzínu Natural 95 se v uplynulém týdnu zvýšila o 10 haléřů na litr a činí nyní 28,10 koruny za litr. Jde o nejvyšší cenu za celé období od konce letošního března. Litr nafty je nyní dražší o 7 haléřů v porovnání se situací před týdnem. Stojí 27,58 koruny a je tak nejdražší od první poloviny dubna,“ zmiňuje Kovanda na základě aktuálnách dat systému CCS.

Anketa

Prospěl Dominik Feri české politice?

3%
97%
hlasovalo: 15080 lidí

V příštím týdnu pohonné hmoty opět mírně zdraží, v rozsahu do 10 haléřů na litr. „Důvodem je pokračující růst cen ropy na světových trzích. Od začátku července ropa typu Brent zdražila o dalších zhruba sedm procent. Barel se nyní prodává za bezmála 45 dolarů a je tak nejdražší od začátku letošního března, tedy od doby před začátkem celosvětové koronavirové krize,“ vysvětluje ekonom.

Pro tuzemské prodejce pohonných hmot je pochopitelně zásadní vývoj cen ropy po přepočtu do české měny. V korunovém vyjádření je ovšem červencové zdražování barelu Brentu zhruba poloviční v porovnání s jeho zdražováním dolarovým, pohybuje se kolem úrovně 3,5 procenta. Důvodem je tlumivý efekt posilující koruny.

Česká měna vůči té americké během července posiluje o zhruba korunu, když na začátku prázdnin byl kurz obou měn na úrovni 23,73 koruny za dolar a dnes je kurz na úrovni 22,73. Zrovna právě dnes je už podle ekonoma možné hovořit o tom, že koruna zcela „vymazala“ svoji ztrátu vůči dolaru z doby koronavirové krize, neboť kurz obou měn je prakticky přesně na stejné úrovni jako letos hned na začátku roku. Za červenec koruna vůči dolaru získala další zhruba čtyři procenta, což tlumí – a bude tlumit – dopad zdražující ropy na cenu pohonných hmot v ČR.

Koruně k posilování pomáhá i schválení fondu obnovy EU, který snižuje riziko hlubší celoevropské krize. „Koronavirovou krizí nejvíce zasažené země, hlavně Itálie, získávají v podobě fondu mocnou vzpruhu. Dolar se naopak ocitá pod tlakem kvůli explodujícímu zadlužení Spojených států a kvůli rostoucímu geopolitickému izolacionismu vedoucí světové ekonomiky. Slábnoucí dolar podporuje celosvětovou poptávku po ropě, která se v něm obchoduje. Podporuje ji také naděje na brzké získání účinné koronavirové vakcíny,“ dodává Kovanda. Naopak tlumivým efektem působí na ceny ropy rostoucí napětí v americko-čínských vztazích.  

Přesto motoristé v ČR zažívají nejlevnější prázdniny od roku 2004.

„Cesta do Chorvatska a zpět, konkrétně z Prahy do Splitu a zpět, je letos v červenci vyjde, co se útraty za pohonné hmoty týče, při spotřeba pět litrů na 100 kilometrů v průměru na 3034 korun. Například v roce 2014 utratili za to samé 3878 korun (viz graf),“ uzavírá Kovanda s tím, že efekt levnějších hmot tlumí při nákupu pohonných hmot v Chorvatsku slabší koruna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …