Chovanec uklidňuje. Nic prý nenasvědčuje, že by střelci z Mnichova chtěli utéct k nám

22.07.2016 22:12

Nic prý zatím nenasvědčuje, že by útočníci z mnichovského obchodního centra, kteří policii stále unikají, pronikli do České republiky. „V případě, že dojde k jakémukoliv vývoji či ke změně bezpečnostní situace, jsme připraveni okamžitě reagovat a zajistit bezpečnost občanů České republiky,“ ujišťuje policejní prezident Tomáš Tuhý.

Chovanec uklidňuje. Nic prý nenasvědčuje, že by střelci z Mnichova chtěli utéct k nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

V jednom z mnichovských nákupních center – Olympia Einkaufszentrum – došlo v pátek před osmnáctou hodinou ke střelbě. Podle některých zdrojů se střelba poprvé ozvala v provozovně řetězce McDonalds, tuto verzi poté potvrdila i policie.

Policie podnikla rozsáhlou operaci a požádala občany, aby zůstali doma a nesdíleli na sociálních sítích informace o pohybech policistů, neboť tak prozrazují útočníkovi či dokonce více útočníkům taktiku zásahu bezpečnostních složek.

Uzavřený prostor se postupně rozšiřoval na celé centrum Mnichova, později policie dokonce požádala, aby lidé uvolnili dálnice vedoucí z Mnichova. V Mnichově byla zastavena veškerá doprava, později dokonce i veškerá vlaková doprava do Mnichova. Důvodem byl fakt, že se policistům dlouho nedařilo střelce chytit. Dokonce se ve čtvrt na deset, tři a půl hodiny po začátků útoku, ještě nevědělo, kolik útočníků bylo. Později se uváděný počet ustálil na třech.

Vzhledem k blízkosti Mnichova u českých hranice se objevily obavy i v České republice. Ministr vnitra Milan Chovanec před desátou hodinou uvedl, že nemá informace o tom, že by útok hrozil také v Česku. O víkendu se podle něj sejde zpravodajská skupina, tedy zástupci tajných služeb, policie a dalších bezpečnostních složek. Ministr vnitra také informoval, že je v kontaktu s tajnými službami a policií. Ty jsou připraveny pružně reagovat na události za hranicemi.

„Dohodli jsme se, že je potřeba posílit výkon služby na česko-německém pomezí. A to především z důvodu, že by se některý z pachatelů pokoušel unikat z Německa a pokusil se překročit hranici do Česka,“ uvedl. Doposud tomu ale prý nic nenasvědčuje.

Policejní prezidium uvedlo, že česká policie zvýšila kontrolní a hlídkovou činnost vedle nákupních center také v dalších místech s větší koncentrací osob. „V případě, že dojde k jakémukoliv vývoji či ke změně bezpečnostní situace, jsme připraveni okamžitě reagovat a zajistit bezpečnost občanů České republiky,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Policejní prezidium dále informovalo, že namátkové kontroly se soustředí především na hraniční přechody s Bavorskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …