Chtějí referendum o Evropské unii tak moc, že si jej dali do názvu. Teď díky volebním pravidlům dostali prostor na ČT. Seznamte se

06.10.2017 14:16

Do Poslanecké sněmovny v nadcházejících volbách kandiduje celkem 31 stran a hnutí. Najde se mezi nimi i hnutí Referendum o Evropské unii v čele s Františkem Matějkou. Ten v České televizi představil své priority.

Chtějí referendum o Evropské unii tak moc, že si jej dali do názvu. Teď díky volebním pravidlům dostali prostor na ČT. Seznamte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradě zavlála vlajka EU za účasti Zemana a Barrosa

V prvé řadě zdůraznil, že není pro přijetí společné evropské měny v České republice, protože jde o čistě politický projekt, s nimž se podle Matějky nelze ztotožnit. „Nemá nic společného s ekonomikou, nemá nic společného s hospodářstvím a v podstatě jde o to, že euro slouží jako nástroj k ovlivnění a řízení lidí v Evropě. Takže z našeho úhlu pohledu v žádném případě euro,“ zdůraznil.

Zcela bez odpovědi ponechal Matějka otázku, zda by naše země měla přijímat uprchlíky z muslimských zemí. Bez komentáře ponechal také otázku zavedení povinné vojenské služby. Odmítl se také bavit o formování povolebních koalic. Odmítl také prozradit, koho podpoří v prezidentské volbě. Bylo zjevné, že se chce co nejrychleji dostat k tomu, co považuje za zdaleka nejdůležitější – ke kritice Evropské unie.

Zdůraznil, že by lidé měli mít právo rozhodnout se o své budoucnosti. Matějka ani v nejmenším nepochybuje o tom, že si lidé vyberou odchod z EU a vyřeší tím celou řadu svých problémů.

Celý rozhovor naleznete zde.

„Ten naprostý základ je, aby lidé v České republice, panebože, měli vůbec právo se v té věci rozhodnout. Rozumějte, přišla změna pravidel, a oni neměli právo se k nim vyjádřit. To je celé. O nic jiného nejde. Lidé neměli právo se vyjádřit k tomu, zdali chtějí, nebo nechtějí, v době, kdy už neexistuje právo veta, kdy jsou společné politiky, kdy jsou sdílené nové politiky, většinové hlasování… Neměli právo se rozhodnout. To je prostě podvod,“ zdůraznil ve veřejnoprávní televizi Matějka.  

Lidé si dnes podle Matějky uvědomují, že referendum o vystoupení Česka z EU může být důležité. Před čtyřmi lety to ještě nebylo téma.

„Evropská unie je ryze socialistický nástroj na ovládání půl miliardy lidí v Evropě. Mimochodem, jedna z těch otázek, která by pravděpodobně měla padnout, je pravice, nebo levice. Všimněte si, prosím, já bych si moc přál, zatraceně bych si přál, aby v České republice byla konečně opět součástí politiky soutěž ideálů. Skutečně pravicových a skutečně levicových. Dneska jsou ve Sněmovně strany a kandidují do Poslanecké sněmovny, které se tváří a dávají si samy sobě nálepku pravicových. Vemte v potaz TOP 09. Hlásá o tom, jak je pravicová strana, a přitom je jednou z těch hlavních, klíčových stran, která systematicky lidem vysvětluje, že je nezbytně nutné zůstat v Evropské unii a posílit harmonizace práva,“ rozčiloval se před kamerami Matějka.

„Přitom je to projekt, který chválí komunisté. A když se podíváte na 25 nebo 30 let zpátky na seznam lidí, kteří seděli v evropské komisi, tak zjistíte, že podstatná většina z nich jsou buď bývalí komunisti, současní komunisti, a dokonce lidi ze Sovětu. Ten svět je zvrácený. Pravice a levice. Moc bych si to přál,“ pálil dál Matějka do TOP 09 i do komunistů.

To, co označujeme za náš program, není náš program

Pravice podle Matějky v Evropské unii nic neprosadí, protože ta je většinově socialistická. Proto Matějka požaduje vypsání referenda a také se o něm chce bavit. Cokoli jiného považuje za podružné. Když mu moderátor Lukáš Dolanský citoval z programu hnutí a chtěl otevřít i jiná témata, odbyl to Matějka tím, že to není jejich program. Dolanský podotkl, že je to ze stránek hnutí, a Matějka ho znovu odbyl. „To, že je to na stránkách, neznamená, že to je volební program,“ pravil Matějka.

Referendum považuje za jediné důležité. Odmítl se dokonce bavit i o tom, co by se stalo v případě, že by lidé odchod z EU skutečně odhlasovali. Matějka to odbyl tím, že na to bude dost času po sečtení hlasů v referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…