Chtějí se mě zbavit! prohlásil dnes jasně Andrej Babiš

07.08.2014 10:41

Magazín Reflex dnes přišel s rozhovorem se svým redaktorem Tomášem Perglerem, který vydal životopisnou knihu o ministru financí Andreji Babišovi. V knize s názvem Babiš, příběh oligarchy rekapituluje celou kariéru muže, který dnes ovládá politiku, značnou část českého byznysu i některá média. Ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz se Babiš proti publikaci ostře ohradil. Tvrdí, že se ho chtějí zbavit.

Chtějí se mě zbavit! prohlásil dnes jasně Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Ta kniha je vydána na objednávku trestně stíhaného majitele vydavatelství, které knihu vydalo, pana Savova. Je to kombinace fakt, polopravd a lží s cílem mne poškodit. Všechna jeho média, Euro a E15, trvale píšou o mně negativně a vedou kampaň. Reflex to dělá s nimi v součinnosti. Rozumím, že systému, který tady některé tradiční parlamentní strany vybudovaly, značně vadím, a potřebují se mne zbavit,“ řekl ParlamentnímListům.cz Andrej Babiš.

Autor knihy v rozhovoru hovoří o klíčových osobách, které údajně pomohly Babišovi k ovládnutí Agrofertu. „Už krátce po svém nástupu do Petrimexu objevil člověka, který byl něco jako guru nebo kmotr v jednom. Rozhodně nad ním celou dobu držel ochrannou ruku, a je možné, že dodnes je beneficientem jeho podnikání. Tento člověk se jmenuje Anton Rakický. Po revoluci se stal šéfem Petrimexu a už tehdy měl velké plány, že zprivatizuje Duslo Šal'a nebo Lovochemii,“ tvrdí v rozhovoru Pergler.

„Rakický byl hodně mazaný bonviván s fantazií. Zatímco Babiš měl pověst spíš pracovitého kluka, kterého někam pošlete a on to spolehlivě udělá. Tohle spojení bylo velmi produktivní nejen v komunismu, ale hlavně v devadesátých letech, když společně přechytračili ostatní lidi z vedení a ovládli Agrofert,“ uvedl dále novinář.

Spolupráce s StB

Vyjádřil se také k údajné Babišově spolupráci s StB. „Jsem přesvědčen, že Andrej Babiš s StB vědomě spolupracoval. Na druhou stranu ze zápisů vyplývá, že nebyl horlivým agentem, jenž si vyřizoval osobní spory tím, že práská na své kolegy.“

Bratislavský okresní soud nicméně nedávno rozhodl o tom, že je Babiš ve svazcích StB evidován coby její tajný spolupracovník neoprávněně. Babiš tak zatím nepravomocně očistil své jméno. Slovenský Ústav paměti národa se vůči verdiktu odvolá.

Babišův největší vzestup podle Perglera nastal koncem devadesátých let, když k moci nastupuje sociální demokracie. „Tehdy už ovládal několik strategických podniků v čele s Lovochemií, což byla příprava na privatizaci Unipetrolu. V managementu této firmy si systematicky budoval svoje pozice.“

Kontakty díky tenisu

Babišovou první a hlavní platformou pro shánění kontaktů byl prý tenis. „Klíčovým člověkem byl majitel prostějovského tenisu pan Černošek, jenž mu sháněl kontakty na různé politiky. Přes právníka Janstu se zase dostává k ministru vnitra Stanislavu Grossovi, který byl pro něj hlavní osobou v době privatizací státního majetku. Dobré měl také vazby na Ivana Langera z ODS, jenž mu byl na svatbě,“ uvádí dále Pergler.

Své kontakty zúročil na přelomu tisíciletí, když Zemanova vláda privatizovala firmu Unipetrol. Agrofert státní rafinerský kolos skutečně získal, ovšem po nějaké době se Babiš rozhodl jej státu vrátit. Následně stát firmu znovu zprivatizoval polskému koncernu PKN Orlen, který vzápětí Babišovi odprodal některé velmi výnosné podniky, spadající pod Unipetrol. Tuto operaci zkoumala i polská parlamentní komise, která došla k závěru, že tato série transakcí by byla nemyslitelná bez „obrovského vlivu“ Andreje Babiše na celou vládu.

Řepkový král

V roce 2006 se k moci vrátila ODS, ve které podle Perglera byl již zmiňovaný Langer Babišovým „koněm“. Oproti předchozí době však měl Babišův vliv výrazně zeslábnout. Definitivně pak skončil v roce 2010. Nejprve prezident Klaus vetoval zákon, přikazující zvýšení povinných příměsí do pohonných hmot. Pro Babiše, již tehdy přezdívaného „řepkový král“, to byl klíčový zákon, který měl zaručit miliardový byznys. Babiš tehdy přes své spřízněné poslance dokázal na poslední chvíli před volbami schválit přehlasování prezidentského veta.

Vykroužkování Langera

Ve volbách pak byl „vykroužkován“ Ivan Langer a Babiš tak podle novináře ztratil svého posledního spojence. O pár měsíců později, v roce 2011, pak zakládá hnutí ANO a začíná na vlně rozhořčení z korupce sám chystat vlastní nástup do politiky. S tím jsou spojeny i jeho aktivity na poli médií, nejprve nákup sítě regionálních deníků 5+2, které zkrachovaly, a později koupě mediálního domu MAFRA. Babiš přitom podle něj o dobré vztahy s médii dbal vždy. Jeho spojencem měl být například István Léko, kterého nyní učinil šéfredaktorem Lidových novin. „Když byl Léko šéfredaktorem časopisu Euro, tak v době uzávěrky si tam Babiš chodil číst články, na to mám hodnověrné svědectví dvou lidí,“ říká novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…