Chtějí v nás vyvolat strach, varuje před teroristy expert z ministerstva obrany. A útok na mešitu v Londýně prý ukázal, že se jim to daří

21.06.2017 18:43

Důstojník Generálního štábu Armády ČR a bezpečnostní analytik Otakar Foltýn ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu promluvil o úterním teroristickém útoku na bruselském nádraží. Terorista byl zneškodněn. Je to důkaz toho, že bezpečnostní složky dokážou teroristům lépe čelit? A pomohlo by nám, kdyby se občané více ozbrojovali? Podle Foltýna nikoli. Aby své tvrzení doložil, poukázal na situaci v Izraeli.

Chtějí v nás vyvolat strach, varuje před teroristy expert z ministerstva obrany. A útok na mešitu v Londýně prý ukázal, že se jim to daří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bruselu plynou z toho, že zde sídlí europarlament, nemalé příjmy

Na bruselském nádraží se pokusil odpálit terorista z Maroka. Zachoval se ale naštěstí „amatérsky“ a bezpečnostní složky dokázaly útočníka zabít předtím, než se odpálil. Podle Foltýna je to jen jeden z řady útoků, kterým se podařilo zabránit. Tvrdou realitou ovšem je, že všem útokům se nepodaří zabránit.

„To v lidech vyvolává strach. A vyvolání strachu v srdcích Evropanů je hlavním cílem teroristů. Oni nás nedokážou porazit vojensky, ale jejich cílem je vyvolat strach ... abychom se rozložili sami zevnitř,“ poznamenal host.

Islámský stát je vojensky slabý a v dohledné budoucnosti bude poražen. „Jenže to neznamená, že bude svět bezpečnější. Ta bezpečnostní situace se může paradoxně zhoršit,“ varoval Foltýn s tím, že musíme mít na paměti občany s pasem EU, kteří odešli bojovat v řadách islamistů. Ti se mohou pokusit o spáchání teroristických útoků na svém domovském kontinentu. Islámský stát skutečně není silný vojensky, ale na úrovni propagandy je velmi silný.

V pondělí dosáhli islamisté jednoho významného úspěchu. V Londýně najel do davu muslimů před mešitou vozem bílý muž, který jednoho muslima zabil a asi deset zranil. A to je vlastně přesně to, o co radikálům jde. Chtějí rozeštvat Evropany proti sobě. Jen tak mohou nakonec zvítězit.  

Tajné služby potřebují více peněz a lidí

Většina úkolů v obraně před terorismem leží podle Foltýna na bedrech tajných služeb. Stejné je to v Izraeli, který je dáván za příklad jako země, kde se ozbrojují civilisté a teoreticky mají šanci teroristickému útoku zabránit.

„V Izraeli ozbrojení civilisté zabrání naprostému minimu útoků. Většině útoků zabrání tajné služby, armáda nebo policie,“ upozornil Foltýn. Současně však nevidí problém v tom, že se lidé ozbrojují, a mají tak možná větší pocit bezpečí. Pokud tak činí legální cestou a splní všechny zákonné podmínky, není důvod bránit lidem v ozbrojování se. „A pokud se mě ptáte na evropskou směrnici o zbraních, tak podle mého je ta směrnice kontraproduktivní,“ dodal.

Foltýn je přesvědčen, že i česká policie a tajné služby dělají vše, co mohou, aby zajistili bezpečnost občanů. Především tajné služby by si ovšem podle hosta zasloužily posílit jak finančně, tak personálně. Je to v zájmu všech občanů ČR.

Nakonec lidem prozradil, že on sám by se dnes nebál jet na dovolenou do jakékoli země, prý s výjimkou severního Mexika. Je sice pravda, že v řadě zemí došlo k teroristickým útokům, ale pravděpodobnost, že se stanete obětí teroristického útoku je velmi malá. Foltýn má sice pro strach lidí z cestování určité pochopení, ale prý je to strach do značné míry neopodstatněný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…