Chtěla přispět Romům na letenky. Teď chce jít proti oranžové smršti

04.09.2013 21:35

Kontroverzní politička Liana Janáčková, která proslula mimo jiné tím, že během vlny romské emigrace do Kanady v roce 1997 nabízela menšině příspěvek na letenku, povede ve volbách do sněmovny moravskoslezskou kandidátku bloku Hlavu vzhůru!, za nímž stojí bývalá europoslankyně Jana Bobošíková. Janáčková ParlamentnímListům.cz řekla, proč kandiduje a co chce změnit.

Chtěla přispět Romům na letenky. Teď chce jít proti oranžové smršti
Foto: ČTK
Popisek: Liana Janáčková

„Mám pocit, že vítězství levice by bylo až moc silné, kdyby někdo na pravici něco neudělal. Můžu mít výhrady k vládě Petra Nečase, ale oranžovou smršť si nepřeji. Vítám proto s povděkem, že toto uskupení vzniklo. Samozřejmě jsem velmi slyšela i na podporu pana exprezidenta, která, bohužel, v této chvíli nijak výrazně vyjadřovaná není,“ objasnila Janáčková ParlamentnímListům.cz své rozhodnutí kandidovat za nové uskupení Jany Bobošíkové, které pod názvem Hlavu vzhůru! sdružuje zástupce jedenácti stran a hnutí.

Letenky by byly ideální, ale…

Janáčková, která v minulosti byla nezávislou senátorkou a starostkou v Ostravě – Mariánských Horách, povede kandidátku v Moravskoslezském kraji. Jako starostka vešla ve známost během vlny romské emigrace do Kanady v roce 1997. Tehdy Romům nabízela příspěvek na letenku výměnou za to, že se zřeknou svých bytů ve prospěch radnice.

Jak dále ParlamentnímListům.cz uvedla, problematice soužití majority s nepřizpůsobivými se chce věnovat i v případě svého zvolení a navázat tak na své dosavadní zkušenosti, zejména z komunální politiky. „Nejsem ale spasitel. Moje nadnesené tvrzení o letenkách do Kanady by bylo ideální, ale to je čirý nesmysl,“ podotkla někdejší členka senátního výboru pro lidská práva.

Nejsou to žádné výkřiky Vandase

Hlavní problém v otázce integrace menšin vidí Janáčková v tom, že snaha začlenit se musí vzejít především od nepřizpůsobivých, což se podle ní neděje. „Neohřívám si populistickou polívčičku. Já jsem se těmito problémy 23 let zabývala v komunální politice. Nejsou to žádné výkřiky Vandase a jiných. Chci, aby tento problém řešil stát, ne obce a extremisti,“ doplnila Janáčková, která byla dříve i členkou ODS.

Blok, za který hodlá Janáčková kandidovat, chce podle někdejší kandidátky na prezidentku za KSČM Bobošíkové zamezit přeměně ČR v policejní stát, šikanování občanů všech vrstev, zastavit zadlužování státu a posílit postavení rodin. „Uděláme vše pro to, abychom vyvázali ČR z povinnosti přijmout euro," uvedla pro ČTK Bobošíková, která bude celorepublikovým lídrem a šéfkou partaje. V posledních týdnech se hovořilo o tom, zda tento blok zaštítí Václav Klaus a zda s ním bude usilovat o svůj návrat do politiky. To však nakonec padlo. Klaus se totiž rozhodl v těchto volbách nekandidovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…