Chytá mě strašlivý vztek. Marta Kubišová vzpomíná na dobu před revolucí

21.08.2018 19:40

Modlitba pro Martu zapříčinila dvacetiletý konec kariéry zpěvačky Marty Kubišové. „Vzpomínám stále,“ poznamenala Kubišová v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Chytá mě strašlivý vztek. Marta Kubišová vzpomíná na dobu před revolucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Kubišová

„Chytá mě strašlivý vztek. Ale to je to, co mě drželo celou tu dobu, ta nevole,“ zmínila Kubišová při vzpomínání na Pražské jaro, 21. srpen 1968 i normalizaci. „Já jsem ta léta využila velmi plodně,“ řekla Kubišová, která ve chvíli, kdy nesměla zpívat, porodila například dceru. 

„Věděla jsem, že budu dělat manuální práci,“ dodala také zpěvačka, která dnes na koncertu na Václavském náměstí zazpívá právě Modlitbu pro Martu. „Zpívám ji ráda. Doufám, že to večer dám. Trému nemám, spíš jsem si tak jako těch padesát let zhodnotila,“ řekla Kubišová.

Následně zavzpomínala, jak se vůbec dozvěděla o okupaci. „Podepsala jsem také řadu petic, o neutralitě, o vstupu do NATO,“ sdělila Kubišová. Čtvrtý den poté se pak její píseň Modlitba pro Martu stala symbolem odporu proti vstupu vojsk do Československa. 

Kubišová podle svých slov o emigraci nikdy nepřemýšlela. Její bratr však do ciziny odešel. „Nikdy jsem toho, že jsem neemigrovala, nelitovala,“ poznamenala Kubišová. „Nevím, co bych dnes řekla své dceři, kdybychom se měly rozdělit,“ zmínila zpěvačka, jež byla mimo jiné také mluvčí Charty 77. 

Závěrem se Kubišová vyjádřila také k dnešnímu pietnímu aktu před budovou rozhlasu. „Měli tam být jenom pamětníci. Politici se prořvávali skrz ten pískot,“ sdělila Kubišová, která v souvislosti se současnou politickou situací nevychází z údivu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…