Chytili dva turisty a vrazili jim transparent. Naše Mutti, spojuje nás jako klidný Dunaj. My imigranti podporujeme CDU, dá nám občanství. Sledovali jsme kampaň Merkelové a nestačili zírat

20.09.2017 17:59

REPORTÁŽ Německá společnost se rozděluje a štěpí. Mladí versus důchodci. Posiluje levice, Antifa terorizuje nejen AfD a komunisté jsou vůči tomu téměř lhostejní. Byli jsme na předvolebních mítincích kancléřky Merkelové. Exkurze do dvou světů ve dvou městech. Zářící, šťastní, optimističtí, dobře oblečení Němci vesměs středního věku. Azylanti do nebe velebící velkou „Mutti“. A na druhé straně důchodci stěžující si na malé penze, horší zdravotní péči, přehlížení od mocných. A organizace, třeba jako Greenpeace, upozorňující na neřešené ekologické problémy. Potlesk proti pískání. Sociální demokraté Martina Schulze jsou prý téměř pohřbeni. Alternativa pro Německo (AfD) možná bude i druhá. I němečtí komunisté zdvihají hlavy. Jeden národ, jeden stát to dnes již určitě není, byť jsou o tom lidé přesvědčováni na každém kroku.

Chytili dva turisty a vrazili jim transparent. Naše Mutti, spojuje nás jako klidný Dunaj. My imigranti podporujeme CDU, dá nám občanství. Sledovali jsme kampaň Merkelové a nestačili zírat
Foto: Václav Fiala
Popisek: Rajčata neházíme, ale ukazujeme, volali odpůrci kancléřky v Regensburgu

Masivními protesty nejen opozice, ale především nespokojených občanů byl poznamenán předvolební mítink německé kancléřky Angely Merkelové v bavorském Regensburgu (Řezně). O sobě tam daly vědět nejen ekologické organizace a AfD, ale především starší občané. Těm vadily ekonomické problémy, byť země je podle slov jejich vůdců ve vynikajícím stavu. Jak rozdělená je německá společnost, bylo evidentní na první pohled. Tribuna a několik řad laviček, připravených pro „skalní příznivce“ vládní strany, bouřily nadšením. Jenže to zanikalo v pískotu, volání i bubnování minimálně dvojnásobně větší skupiny lidí stojících v zadních řadách.

Rozdíly, které vidíte i slyšíte…

Odpoledne při příchodu na zaplňující se prostranství u regensburgského dómu nás nemohli nezaujmout dva sedící starší lidé s malým transparentem se žlutýma spojenýma rukama, znakem strany a „Mutti“. Švýcarským turistům, důchodcům z Curychu – byť nesouhlasí s Merkelovou, vrazili organizátoři mítinku plakáty do rukou tak jako řadě dalším lidem. To mladý muž sedící v zadních řadách jej statečně třímal, i když podle jeho slov stále neví, koho bude volit. Než odjede pracovně do Španělska, chce prý ještě vidět více mítinků, aby se rozhodl. Ale žádný jej nenadchl tak, aby se konečně rozhodl…

„Volil jsem CSU, vzpomínám na Franze Josefa Strausse. Pracoval jsem čtyřicet let a mám důchod tisíc euro, a tady každý azylant stojí 6 000,“  konstatuje smutně starý muž a ukazuje heslo na svém transparentíku. Žena  nese další transparent se rčením: „Moje babička mi vždycky říkala, že mohu utratit jen tolik peněz, kolik mohu. Náš stát pravděpodobně nemá žádnou babičku…“ Šedesátiletá žena říká: „Nemáme alternativu! Dříve jsme vzhlíželi k Zeleným, ale tam to také nejde… Všichni, a zvláště ty vládnoucí partaje, jsou prolezlí korupcí zkrz naskrz.“ Neví, komu by dala hlas. Elity zklamaly a ty nové se ještě podle ní neprofilovaly.

Senioři dostali transparent. Foto: Václav Fiala

Další heslo zní: „Čím více se společnost odkloní od pravdy, tím víc nenávidí ty, kteří ji nenávidí.“ Muž středního věku s plakátem „Ne k důchodu NDR. Biologické řešení?“ se vmáčkl mezi další protestující a vysvětluje, že se obává  hrozby vrácení k nízkým důchodům, a podivuje se na biologickém řešení – „ne podporu zdejší rodině, ale více podpory migrantům“, tak prý je koncipována moderní německá „prorodinná politika“.

Překvapení (asi) bude!

Snědý muž ve středním věku otáčí velký nápis, který si sám napsal: „Hledám nový domov. Můj otec byl unesen a zabit. Kde mohu žít? Nechci zemřít!“ Jeden z mála uprchlíků, kteří se v Regensburgu dostavili na předvolební mítink nejmocnější ženy světa. Starší muž, kterému máme říkat Werner, člen AfD, nám vysvětluje: „Mnoho lidí má strach, co bude dál. Máme tu mnoho uprchlíků… A výsledky mohou být jako v případě Brexitu, kdy se říkalo, že Británie nevystoupí. Anebo se nevěřilo, že vyhraje Trump. Jakékoliv výzkumy veřejného mínění nejsou objektivní. Lidi v kancelářích se bojí mluvit, když se pracuje jako úředník, nemůžete mluvit jako ten, kdo není loajální k CDU/CSU. Ale ve skutečnosti budete volit jinak. Třeba právě pro nás,“ vidí výsledky optimisticky. Sociální demokracie a Martin Schulz prý dramaticky propadnou. Podle výsledků bude druhý, třetí skončí AfD, ale prý to jistojistě bude naopak. Silně neoblíbený Martin Schulz se prý propadne možná ještě za německou levici – Die Linke, a jistě i za FDP. A AfD s minimálně dvaceti procenty bude to překvapení, o kterém před chvílí hovořil.

Do Bundestagu se německá „krajní nacionalistická, populistická AfD,“ jak o ní hovoří česká manstreamová média, jistě dostane ve značném množství mandátů a zkomplikuje situaci vytvoření vlády. Merkelová snad ještě doufá, že ji opět vytvoří v ruku v ruce se Schulzem, ale ani záložní plán – velká koalice se Zelenými a FDP, nemusí prý vyjít.

„Ticho znamená souhlas,“ nese heslo starší muž. Řečníci hovoří o významu kancléřky a vyzdvihují ji nade vše… Jedni lidé tleskají, druzí hlasitě pískají. „Svět ji respektuje, obdivuje… Tak jako klidný Dunaj bude spojovat Regensburg a Pasov…,“ naráží řečník na další mítink kancléřky. Joachim Hermann, bavorský ministr vnitra ujišťuje přítomné hřímajíc do mikrofonu: „Zvládáme to na sto procent.“ Lidé bouřlivě pískají. „Jsme země s minimální kriminalitou... Stát ale musí vědět, kdo vstupuje na jeho území, a musí kontrolovat své hranice,“ za to si zaslouží potlesk a přední řady se horlivě činí. Přiznává propustnost vnější hranice EU. „Juncker říká, že Schengen musí fungovat. Ale musí být také jistota bezpečí,“ hřmí ministr. „Bezpečnost je prvořadá,“ pokračuje  bavorský politik za dalšího pískání opozice. „Minulý týden bavorští policisté odletěli do Afghánistánu,“ oznamuje a na to historické centrum bouřlivě protestuje. Zmiňuje se o místech islámského terorismu v Evropě. Chválí skvělou policejní práci. „Navyšuje se jejich počet v posledních dvou letech. Potřebujeme více policistů.“

Doprovázena četnou ochrankou přichází za ohlušujícího pískání a bubnování kancléřka. Pochvaluje si ekonomické výsledky Německa a za potlesku i pískotu najednou mluví o vstřícnosti Němců.
Chvatně běžíme do auta do nedalekého poschoďového parkoviště, kde se jen stěží hledalo volné místečko. Ujíždíme do Pasova, kde Angela Merkelová má další mítink. „Kdo tady vlastně tleskal?“ hodnotí absenci frenetických podporovatelů vládní koalice kolegyně. „Bundeskanclerin“ posunula  následující mítink o půl hodiny dříve. Jedni hovoří, že kvůli šeru, kdy by akce měla skončit, jiní poukazují na ohlášené protesty, které chce tímto kancléřka „utnout“. Přemísťuje se vrtulníkem, takže do města tří řek, na soutoku Dunaje, Innu a Ilzu, přijíždíme již v průběhu setkání s voliči.

Extra organizace a la Passau

Tady je to jinak. Do ohrazeného prostoru se vpouští po prohlídce tašek a jsou tam již stovky příznivců. Sem prý nikdo s transparentem jiným než podporujícím kancléřku a CDU/CSU, jež rozdávají pomocníci, nemůže. Ještě vidíme vlajku Německa a pak Unie.

Kancléřka ve žlutém kostýmku hovoří plamenně, s výraznou dikcí a lidé nadšeně tleskají, smějí se a jsou nadšeni. Mezi přítomnými není jediný oponent, kdesi z ulice se občas ozve zapískání.

„Jenom CDU/CSU může přinést stabilitu..,“ ubezpečuje přítomné všech věkových kategorií. Zajímavé je, že zde vidíme spoustu mladých Němců, ale také migrantů. „Není možné, aby se po zemi potulovali lidé bez jakýchkoliv papírů,“ konstatuje za potlesku lidí „Mutti Merkel“. „Je třeba spolupracovat!“ burcuje a pak chválí místní. Evidentně je na každé město samostatně precizně připravena. „Milí Pasovští… Svět je samá válka a Evropa je řadu desetiletí v míru. Sem do Pasova proudily tisíce běženců každý den přes rakousko-bavorské hranice. A vy jste je přijímali a za to patří místním komunálním politikům velká pochvala a ocenění…“ Ti to samozřejmě rádi slyší a bouří nadšením. „Za humanitu, za srdečnost vám ještě jednou i já srdečně děkuji.“ Místní freneticky tleskají a jásají, Syřané s jejím portrétem se navzájem objímají a skáčí radostí. „Musíme jít dál. Musíme pomáhat utečencům v táborech v Moldávii, v Libanonu, tam, kde dolar je slušný peníz pro každého člověka,“ zdůrazňuje a zároveň vyzdvihuje spolupráci s USA.  „Mladí muži z Afriky jsou bez budoucnosti. Musíme bojovat i za jejich budoucnost. Společně celá Evropa. Musíme vědět, kdo a s jakým průkazem chodí po Evropě. Obdiv patří humanitárním organizacím, které pomáhají běžencům a emigrantům…,“ tleskají zdejší vesměs silně věřící lidé. „Téma je také dobrá integrace, tolerance… Německo je silné jako stát, ale i v regionech a obcích. Silná je politika CDU/CSU, pro každého člověka a pro všechny lidi,“ hovoří Angela Merkelová. „Budu vaše dobrá spolková kancléřka,“ ubezpečuje posléze. „Nechceme žádné experimenty, budeme podporovat stabilitu a bezpečnost“ – bouřlivý potlesk. „Spolková republika Německo je vynikající, silná, velká země.“ „Náš národ, naše vlast,“ křičí spolustraníci a pak hlasitě a třeba i falešně zpívají německou hymnu.

Radují se Syřané, Turci – i Němci

Po ukončení mítinku se shromáždí za prostranstvím několik odpůrců s transparenty. Jeden příznivec AfD v černé burce chodí okolo a Syřané se na něj udiveně dívají jako na mimozemšťana. Příznivci kancléřky a vládnoucí strany obklopují protestující, živě diskutují, ale nedochází k žádným potyčkám. Nad tím ostatně bdí mohutně vyzbrojená a početně velmi silná policie v samé blízkosti dvou táborů. Největší legraci z toho mají právě azylanti, kteří mávají transparenty CDU/CSU o sto šest. Radují se, protože podle nich již brzo získanou občanství, budou volit. A právě podle některých konspiračních teorií je toto jeden ze zásadních důvodů, proč sem byli pozváni. Zvláště Syřané nyní dostávají azyl ve zrychleném režimu a řada z nich chce zůstat zde. A budou volit ty, kteří je sem pozvali. A časem i jejich rodiny, které se za mladými jinochy brzy vypraví. Ostatně říkají to i někteří Turci – řada z těch starších, snad ještě z nostalgie a jakoby za poděkování volí vždy nejsilnější vládnoucí stranu. Na tom nic nemění ani turecká politická uskupení, která jsou zvláště v Bavorsku Popelkou. Samozřejmě že v Hamburku a „starých průmyslových spolkových zemích“ je to jiné…

Sociálními demokraty podporovaná Antifa terorizuje AfD

„Měli jsme nahlášený protest před akcí Merkelové, ale byli tu anarchisté a křičeli a pískali tak, že nebylo slyšet žádné naše projevy,“ stěžuje si člen AfD, bývalý příznivec CDU, jinak ctihodný inženýr a lékař, bývalý majitel kliniky. „Policisté nic nedělali, nezasáhli, jen přihlíželi. Říkal jsem to policejnímu veliteli, který na akci dohlížel, a ten povídal, že s tím nemůže nic dělat. Dám jej za to k soudu,“ vyhrožuje a pak nás šokuje tvrzením, že „áčkaři“ jsou financováni SPD. „Těmto teroristům dává mnichovská organizace sto tisíc euro ročně. Nakloněni jsou jim i levicoví Linke a komunisté v DKP. Antifa vytváří teror a její bojůvky jsou opravdu nebezpečné. Ostatně podívejte se, co dělali v Hamburku. Naši stranu záměrně, organizovaně terorizují. To jsou skutečně levicoví extremisté. Televize ARD i ZDF jsou jak v Rusku. Propagují jen vládní politiku,“ posteskl si dále.

K pozdějšímu večeru tu vypuká pravé blízkovýchodní veselí. Místní mladí hoši snědé pleti výskají, tančí jako malé děti a radují se ze života. Syřan Kasim, kterému je prý 21 let, se nám chlubí obstojnou němčinou. „Jsem tu dva roky, pracuji a budoucnost vidím dobře. Dělám informační technologie. Jsem velmi spokojený. Tam u nás není žádný život…“
Dalšího tmavookého černovlasého chlapce „odchytne“ rozdováděná lesbička  s duhovou vlajkou a přimáčkne se k němu a žadoní o fotku. Syřan poté přijde a prosí, abychom tuto fotku nikde nedávali a raději smazali, že by to pro něj mohlo být nebezpečné…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…