Čím víc politiků bude ve vězení, tím lépe, říká Zeman. Milost by jim nedal

25.03.2012 13:56

Důchodce z Vysočiny, expremiér a bývalý předseda ČSSD je zpět. A míří vysoko – rovnou na Hrad. Už jednou přitom neuspěl. Nepovedl se mu ani návrat do Sněmovny. Proč se stále vrací a co nabízí? Stále to samé, vtipkoval Miloš Zeman v pořadu Partie na Prima Family, upřímnost a žádné zbytečné sliby.

Čím víc politiků bude ve vězení, tím lépe, říká Zeman. Milost by jim nedal
Foto: repro televize Prima
Popisek: Miloš Zeman ve studiu televize Prima

Jedním z témat současnosti, ke kterému se musí vyjádřit každý politik, je korupce. Jmenovitě nejnověji korupce na pražském magistrátu. „Je dobře, že záznamy unikly,“ řekl Zeman, který prý tentokrát výjimečně novinářům z MF Dnes fandí. Jedinou obranou proti odposlechům je podle něj říkat na veřejnosti to, co v soukromí.

Zakročit proti korupci by měli politici i legislativně. „Já, když jsem byl v politice, jsem byl pro Zákon o původu příjmů a majetku. Všechna ostatní protikorupční opatření jsou bezvýznamným plácnutím do vody,“ podokl Zeman.

Tajné služby jsou u nás dramaticky přeceňovány, myslí si Zeman

Peníze se totiž podle něj neztrácejí, jen se přelévají z kapsy do kapsy. Právě to by postihl případný Zákon o původu příjmů a majetku, který se jeho vládě nepodařilo prosadit kvůli nesouhlasu pravicových poslanců. K zákonodárcům je vůbec Zeman přísný. „Čím víc politiků bude ve vězení, tím lépe,“ poznamenal. Do vězení je ale musí posílat také neúplatní vyšetřovatelé.

Ke stávající kauze odposlechů podnikatele Janouška Zeman pouze podotkl, že ve svodkách BIS nebyla za jeho vlády jediná použitelná informace. „Tajné služby u nás jsou dramaticky přeceňovány, aby dostaly z rozpočtu více peněz,“ zdůvodnil.

Prezident by měl podle Zemana zprostředkovávat dialog mezi vládou a opozicí

Zeman by se rád ucházel o pozici na Hradě. Sám sebe vnímá jako nadstranického kandidáta, protože SPO je podle něj málo významná strana.

Na prezidentský úřad bude ovšem kandidovat na základě toho, jak se mu povede sbírat podpisy, které by jej nominovali. „Když nezískám dostatek podpisů, tak logicky kandidovat nebudu,“ vysvětlil.

Voličům nenabízím nic než sám sebe, tvrdí Zeman

Právě petiční akce na podporu jeho prezidentské kandidatury bude prý jeho možnou sebereflexí, zda jej lidé ještě chtějí. Program, se kterým k lidem přijde, aby získal jejich podpisy, je strohý: „Nenabízím nic jiného než sebe sama, chci jen zklidňovat české politické prostředí.“

Miloš Zeman se v Partii vyjádřil i k otázce často probíraných prezidentských milostí. Milost by podle něj měl dostat jen ten, komu zbývá pár týdnů života, není vrahem a chce dožít v rodinném prostředí. O Holešovské výzvě Zeman hovoří jako o "zmatených blábolech", na jejichž konci není žádné konkrétní řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…