Čím více západní stát imigrantům dá, tím více ho potom nenávidí. Profesor Fiala, předseda ODS, varuje vládu před ústupky

15.10.2015 4:42

Vláda nehájí národní zájmy, říká předseda ODS Petr Fiala k postoji Sobotkova kabinetu k povinným kvótám pro rozdělení uprchlíků mezi evropské země. „Moje kritika vlády je naprosto oprávněná, premiér Sobotka nedělá dobrou zahraniční politiku,“ pokračoval na setkání s novináři v kritice chování české vlády.

Čím více západní stát imigrantům dá, tím více ho potom nenávidí. Profesor Fiala, předseda ODS, varuje vládu před ústupky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Na otázku ParlamentníchListů.cz, co by dělal, kdyby byl přehlasován v Radě ministrů Evropské unie, vyjádřil pochyby, že by k tomu došlo. „Pochybuji, že bych se dostal do takové situace. Měl bych to připravené jinak,“ vysvětlil, že by se snažil do koalice proti povinným kvótám pro rozdělení uprchlíků zapojit i další evropské státy, zvlášť když se dalo předpokládat, pokud to dokonce politici dopředu nevěděli, jak vyplývá z některých informací, že se Polsko ke stanovisku většiny vedené Německem připojí. „Ale kdyby už k přehlasování menšinového názoru došlo, politicky bych toto rozhodnutí neakceptoval ani za cenu sankcí a obrátil bych se na soud,“ uvedl Petr Fiala s tím, že by se zachoval podobně jako slovenský premiér Robert Fico, a ne jako česká vláda, která se s touto situací smířila.

Nikdo jiný nemá lepší nástroje než vláda

Podle předsedy ODS musí mít vláda zformulovanou vlastní politiku, což nejde, když každý politik například ve vztahu k Rusku říká něco jiného. „Něco jiného říká premiér, něco jiného ministr zahraničí a něco jiného ministr průmyslu Mládek,“ kritizuje Fiala, proto prý není divu, že prezident si dělá, co chce. Nesouhlasí s některými názory, že prezidenta Miloše Zemana není možné ukočírovat, silný premiér by to podle něj měl dokázat. „Nikdo jiný nemá lepší nástroje než vláda,“ tvrdí šéf ODS. Uvádí jako příklad exprezidenta Václava Klause, který – byť měl výhrady k Lisabonské smlouvě – nakonec ji podepsal. „Miloš Zeman si z nás dělá legraci, provokuje,“ říká Fiala, ale je přesvědčen, že by jako premiér byl schopen prezidenta ke spolupráci s vládou v oblasti zahraniční politiky přimět.

Svoboda je pro šéfa ODS důležitější než mír

Nejvyššími hodnotami jsou pro předsedu ODS svoboda a zájmy České republiky. „Svoboda je pro mě důležitější než mír a vždycky byla,“ prohlásil, že je třeba jít do boje, abychom svobodu zachovali. A západní demokracie je podle něj jedinou skupinou, která naplňuje zajištění demokracie. Fiala je přesvědčen, že v prostoru Blízkého východu je nutná vojenská pozemní operace do Sýrie kvůli Islámskému státu. Ale to podle šéfa opoziční strany neznamená, že by se měl Západ připojit k současné vojenské akci Ruska v Sýrii, i když se podle něj už v minulosti, například v jižní Americe, vyplatilo vybírat si „menší“ zlo. „Ale přidat se k současné podobě akce Ruska není pro Západ výhodné,“ míní Fiala, protože ruské bomby dopadají na pozice Asadovy opozice v Sýrii, která nepatří k Islámskému státu, i když Rusko tvrdí, že jde o operaci proti Islámskému státu. Nicméně případná vojenská operace podle něj dohodu s Ruskem nevylučuje, jinak hrozí, že budeme čelit i v budoucnu nebezpečí z Blízkého východu.

„Chceme-li zastavit migraci, musíme bojovat proti Islámskému státu, ale obávám se, že k tomu nejsme odhodláni,“ konstatoval Petr Fiala, když vidí, že Evropa je ohrožena a my si hrajeme na kvóty. A řešení není ani v povinných kvótách, ani ve větší integraci Evropy, jak se ozývá od představitelů Německa a Francie – kancléřky Angely Merkelové a prezidenta Francoise Hollanda. „Kdyby Brusel prosazoval více integrace, měli bychom debatovat o základních smlouvách, vyjednat si výjimky jako Dánsko nebo Velká Británie,“ navrhuje šéf ODS, protože každá evropská země prosazuje v Evropě své zájmy, a my bychom měli postupovat stejně. Nepovažuje v současné době ani za pozitivní, že Evropě dominují Němci, protože Francie ztratila vliv.

Na pohyb národů není Evropa připravena

ODS prosazuje finanční podporu Turecka, aby bylo schopné zadržet běžence z Blízkého a Středního východu na jejich cestě do Evropy. Fiala poukázal na fakt, že podmínky pro přijímání migrantů v Evropě byly nastaveny na imigraci jednotlivců nebo skupin, ale teď jde o pohyb národů. „Na to nejsme připraveni,“ prohlásil Fiala. A je podle něj empirickým faktem, že velký problém s imigrací mají zejména vyznavači islámu ve druhé a třetí generaci. Ti vytvářejí v evropských zemích uzavřené komunity a evropské státy tomu napomáhají tím, že to respektují a k zapojení do většinové společnosti je nenutí. „Čím větší sociální zabezpečení, tím větší nenávist ke státu,“ tvrdí šéf opoziční ODS o postoji muslimů v Evropě. A dodal, že se nedá popřít, že nejnebezpečnější terorismus se dnes váže k islámu.

Šéf opoziční ODS říká, že by nevyvážel demokracii do arabských zemí, protože to podle něj nejde. Kde se o to Západ pokoušel, všude podle něj dosáhl horších výsledků. „Když chce někdo mír, musí za něj bojovat, kdo chce žít na svobodě, musí si ji vybojovat. Demokracie se nedá vyvážet,“ prohlásil Petr Fiala především na adresu mladých mužů ze zemí Blízkého a Středního východu, kteří místo toho, aby se postavili Islámskému státu a ochránili své rodiny a zemi, utíkají do Evropy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…