Čisté víno Miroslava Grebeníčka: Ukřivděné nářky pohrobků Třetí říše. A pan ministr Herman, předseda odbočky Ackermann-Gemeinde...

07.09.2017 17:36

Poslanci se sešli ke své poslední schůzi v tomto funkčním období. Včera u řečnického pultíku hřímal šéf hnutí ANO Andrej Babiš, dnes ho vystřídal třeba komunistický matador Miroslav Grebeníček, který se vrátil k návštěvě lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana a vicepremiéra Pavla Bělobrádka na sjezdu Sudetoněmeckého landsmanšaftu. Tentokrát to za Hermana od komunisty schytal i končící premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Čisté víno Miroslava Grebeníčka: Ukřivděné nářky pohrobků Třetí říše. A pan ministr Herman, předseda odbočky Ackermann-Gemeinde...
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Miroslav Grebeníček

Miroslav Grebeníček zavzpomínal na loňskou návštěvu ministra kultury Daniela Hermana na sjezdu Sudetoněmeckého landsmanšaftu v loňském roce. Grebeníček ministra nikoli poprvé obvinil, že se člen vlády vyjadřoval nepěkně o Československu jako o zemi, která se dopustila etnických čistek na sudetských Němcích.     

„To, co ministr Herman předvedl, by každého slušného předsedu vlády muselo vést k odvolání ministra, který v jasném střetu zájmů se cítí více členem Sudetoněmeckého landsmanšaftu než ústavním činitelem České republiky. Premiér Sobotka to tehdy neudělal. Dokonce svého ministra podpořil tvrzením, že landsmanšaft prý Česká republika potřebuje k prosazování svých zájmů v Evropě,“ rozčiloval se u řečnického pultu Grebeníček. 

Stejně neuvěřitelně se podle Grebeníčka zachoval i vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, když odmítl Hermanovu údajnou dehonestaci Československa odmítnout. Naopak se svého stranického kolegy zastal a prohlásil, že Československo se nechalo ovlivnit přáními z Moskvy. Grebeníčka to natolik naštvalo, že se rozhodl svým kolegům předestřít svůj pohled na dění v Československu.  

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„A nyní si tedy nalijme čistého vína. Jaká je historická a právní skutečnost? Tedy to, co na rozdíl od ukřivděných nářků pohrobků Hitlerovy Třetí říše, kteří rozbíjeli republiku a podporovali Hitlera až do posledních dní okupace a války, je nezpochybnitelnou historickou a právní realitou. Daniel Herman a Pavel Bělobrádek fakticky optikou provinivších se a ve válce poražených Němců, jak jinak, žonglují údajným diktátem Moskvy. A chybí už jen, aby stejně jako prohrávající nacismu propadlí Němci a Německo začali se stesky a nostalgickými kalkuly boje s bolševismem a naděje, že se západními spojenci by se dalo mluvit a zkusit je obrátit proti Sovětskému svazu. Ne, v tomto ministr kultury a jeho stranický předseda se skutečně mýlí. O odsunu provinivších se Němců z Československa a Polska se nerozhodovalo pod žádným diktátem Moskvy. Tuto lživou sudetoněmeckou konstrukci by se neodvážil opakovat žádný odborně kvalifikovaný historik či právník,“ rozčiloval se Grebeníček.

Celý projev naleznete zde.

Komunistický poslanec připomněl, že odsun posvětily vítězné mocnosti. Útoky lidoveckých politiků na odsun, ale také na Sovětský svaz chápe Grebeníček současně i jako útok na český lid, protože lidovečtí politici opakují řeči pohrobků nacismu – lidí, jejichž rodiče či prarodiče vítali Adolfa Hitlera. Podle komunistického poslance bychom neměli zapomínat na to, že nebyli odsunuti všichni Němci, pokud prokázali, že Hitlera nevítali a např. se proti okupaci aktivně postavili.

„Lidovecký funkcionář a předseda odbočky Ackermann-Gemeinde Daniel Herman a jeho předseda Pavel Bělobrádek fakta ovšem ignorují. Řeční o své údajné pravdě, tedy o tom, že podle nich československý stát se dopustil svévolně etnické čistky a že jednal bez zkoumání provinění a otázky zachování věrnosti republice. Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek ve své odpovědi na mou písemnou interpelaci na otázku, zda je postoj Daniela Hermana také postojem jeho a celé strany KDU-ČSL, odpověděl: Můj vztah a celé KDU-ČSL k Německu je naprosto v souladu s oficiální linií České republiky. Asi neví o tom, že jsme tady na půdě sněmovny přijali zákon, že Edvard Beneš se zasadil a zasloužil o československý stát,“ číllil se dál komunistický zákonodárce.

Nakonec si Grebeníček položil otázku, zda čeští voliči potřebují politiky, kteří zpochybňují svůj vlastní stát. Dočkal se za to potlesku z řad komunistických poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…