Čistý zisk ČEZ za tři čtvrtletí klesl o 4,7 % na 31,7 mld. Kč

12.11.2013 9:49

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 4,7 procenta na 31,7 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o 0,3 procenta na 161,9 miliardy korun. Hlavním důvodem poklesu byly odpisy aktiv kvůli regulacím evropského energetického sektoru a související snižování velkoobchodních cen elektřiny, sdělila firma agentuře ČTK. Ze stejného důvodu Skupina ČEZ také snížila celoroční výhled čistého zisku na 35 miliard korun.

Čistý zisk ČEZ za tři čtvrtletí klesl o 4,7 % na 31,7 mld. Kč
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

"Očekávané celoroční výsledky hospodaření ČEZ odrážejí současný stav energetiky v Evropě. Fakt, že na naše výsledky tato krize doléhá později a výrazně méně než na naše evropské konkurenty, reflektuje zejména naši úspěšnou strategii předprodejů elektřiny na roky dopředu a důraz na vnitřní úspory," uvedl generální ředitel Daniel Beneš. ČEZ si podle něj jako jedna z mála energetických firem dokázal udržet přiměřenou míru zadlužení.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) za tři čtvrtletí meziročně klesl o 0,4 procenta na 64,3 miliardy korun. "Očekávané provozní výsledky za celý rok Skupina ČEZ nemění, ukazatel EBITDA předpokládá ve výši 81 miliard korun," píše se v tiskové zprávě.

Výroba elektřiny do konce září se meziročně snížila o čtyři procenta na 49,4 terawatthodin. Prodej elektřiny koncovým zákazníkům klesl o 12 procent, u plynu se naopak zvýšil o sedm procent.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes Ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. S akciemi ČEZ se obchoduje na pražské burze, v pondělí jejich cena končila na 563,50 koruny za akcii.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …