Článek o záchraně Československa v roce 1968 prý prezidenta Zemana velmi rozzlobil. Chystá se protestovat

21.11.2017 22:11

Prezidenta Miloše Zemana rozzlobil článek na webu ruské armádní televize, podle něhož by Československo mělo být vděčno za sovětskou intervenci z roku 1968. ČTK to dnes sdělil člen delegace, která prezidenta doprovází na jeho nynější státní návštěvě Ruska.

Článek o záchraně Československa v roce 1968 prý prezidenta Zemana velmi rozzlobil. Chystá se protestovat
Foto: KPR - Hana Brožková
Popisek: Tisková konference Miloše Zemana a Vladimira Putina v Soči

Zeman byl o článku informován po příletu do Moskvy z černomořského Soči, kde dnes jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle hradního zdroje využije nynější návštěvy k tomu, aby se při některé příležitosti proti článku na ruském webu ohradil. Není vyloučeno, že to bude středeční setkání s předsedou ruské vlády Dmitrijem Medveděvem v Gorkách u Moskvy.

Českou delegaci překvapil fakt, že článek vyšel v době Zemanova pobytu v Moskvě. Navíc v situaci, kdy ruská strana sama opakovaně varuje před překrucováním historických faktů. Zeman dnes v prohlášení k novinářům po jednání s Putinem označil osoby, které se snaží dějiny falšovat, za „ubožáky“.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že podle Zemana byla okupace v roce 1968 zločinem a že prezidentův názor je neměnný. Ovčáček reagoval odkazem na dřívější vyjádření, v němž Zeman označil vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa za zločin. „Názor pana prezidenta je neměnný. Okupace v roce 1968 byla zločinem,“ uvedl Ovčáček.

Československo by mělo být Sovětskému svazu vděčné za rok 1968, zdůraznil dnes web ruské armádní televize Zvezda, řízené ruským ministerstvem obrany. Uvedl to v článku zveřejněném právě na úvod oficiální návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana v Rusku.

CELÝ TEXT V RUŠTINĚ ZDE.

„Vstup vojsk do Československa (v roce 1968) nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za ‚sametových‘ revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy,“ tvrdí autor dnešního článku Leonid Maslovskij, kterého provází na ruském internetu pověst publicisty snažícího se rehabilitovat sovětské zřízení. Zvezda zároveň podotkla, že jde o osobní názory autora, které nelze ztotožňovat s názory redakce.

Autor článku tvrdí, že politická krize v Československu stejně jako v dalších zemích socialistického bloku musela dříve či později vzniknout vinou sovětského vůdce Nikity Chruščova obviňujícího svého předchůdce Josifa Stalina z postihu milionů nevinných lidí. Podle autora šlo o „velkolepé vítězství západních tajných služeb a páté kolony uvnitř SSSR“. Nepřátelé Ruska tím dostali zbraň, s níž mohli proniknout do sovětské pevnosti, jako toho Západ využil v roce 1968 v Československu. K politické krizi podle autora posloužilo i rozdmýchávání „národnostní záště mezi Čechy a Slováky“, jakož i skutečnost, že „Československo nebojovalo proti Sovětskému svazu a necítilo vinu vůči naší zemi“.

„V zájmu pravdy je třeba říci, že ruské krve během války se vinou Československa neprolilo méně než vinou Maďarska a Rumunska, jejichž armády spolu s Německem zaútočily na SSSR v roce 1941. Československo od roku 1938 a po celou válku dodávalo německým vojskům obrovské množství zbraní, kterým zabíjely sovětské vojáky a mírumilovné obyvatele naší země,“ napsal publicista.

„V Československu naši vojáci předvedli, že na Zemi není lepší národ než Rusové,“ píše také autor. Dokázali to podle něj tankisté z 1. gardové tankové armády, kteří prý úmyslně sjeli z horské silnice do propasti, aby nepřejeli děti, které tam nastrčili „hnusní provokatéři“.

Vstup vojsk tak podle autora uchránil bezpečí zemí Varšavské smlouvy před NATO a Češi by měli být vděční sovětské armádě za to, že Sudety zůstaly součástí Československa, že jejich stát existuje v současných hranicích a lid se vyhnul obrovskému množství obětí, které vždy provázejí státní převrat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …