Členové ČSSD se prý masivně bouří proti Zaorálkovi kvůli Ukrajině

11.06.2014 7:27

Přestože témata zahraniční politiky bývají většinou mimo zájem voličů ČSSD, tentokrát je tomu jinak. Podle Lidových novin dělají sociálním demokratům vrásky na čele kritické ohlasy voličů. Nelíbí se jim postoj k dění na Ukrajině a tichý souhlas s děním na východě země. Do Lidového domu se schází kritika ministra zahraničí Lubomír Zaorálka.

Členové ČSSD se prý masivně bouří proti Zaorálkovi kvůli Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

ČSSD stojí od začátku konfliktu na ukrajinské straně. Jenže mnoho jejích voličů nikoli a posílají prý denně do Lidového domu kritické dopisy. To údajně oslabuje pozici ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a LN píší i o Andreji Babišovi (ANO), který Zaorálka rovněž kritizuje, a to za jeho údajnou nedostatečnou aktivitu. Šéfovi ANO vadí údajná nedostatečná podpora českému exportu.

„Pravda je, že mnoho našich voličů volá po objektivním hodnocení situace na Ukrajině a vyjadřuje rozčarování nad některými výroky našich politiků,“ připustil poslanec Jeroným Tejc. Sociálnědemokratickým voličům prý vadí, že v Česku panuje tichý souhlas s děním na východě Ukrajiny a že čeští vrcholní představitelé mlčí o střílení do civilistů ve Slavjansku.

ČSSD by prý mohla ztratit 3 procenta voličů

Premiér Sobotka ale podle LN tvrdí, že k němu kritické hlasy nedolehly. Přesto přes deník Právo uklidňoval voliče a sliboval obezřetný postup. „S výrazným ohledem jak na naše bezpečnostní, tak i na naše hospodářské národní zájmy, se snahou o koordinaci postojů všech zemí v rámci EU, bez konfrontační hysterie a bez podléhání propagandistické mašinérii z jedné či druhé strany,“ napsal premiér.

LN píší, že sociální demokraté spočítali, že vstřícný postoj ke Kyjevu by je u voleb při nízké účasti mohl stát až tři procenta hlasů. Proti Zaorálkovi se v ČSSD údajně vymezuje čím dál tím víc straníků. Přesto prý premiér Sobotka neuvažuje o jeho výměně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…