Člověk z ODS prezidentem. Nebo prezidentkou? Vystrčil začal burcovat delegáty

08.04.2022 18:01

V pražské hale O2 universum dnes odpoledne započal volební kongres ODS. Premiér ODS Petr Fiala na něm bude v sobotu počtvrté obhajovat post předsedy strany. Se svými slovy vystoupil také šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Člověk z ODS prezidentem. Nebo prezidentkou? Vystrčil začal burcovat delegáty
Foto: Screen: ceskenoviny.cz
Popisek: Miloš Vystrčil na volebním kongresu ODS.

„Jak začít? Děkuji Petru Fialovi,“ zahájil svou řeč předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil. „Kdyby tady byl Jaroslav Kubera, tak by začal svým oblíbeným: Dobrý den. Bohužel tady není, byť bychom si to mnozí přáli, tak alespoň za nás, za senátory: Dobrý den. Dobrý den, pane předsedo a premiére, dobrý den, bývalí páni předsedové a premiéři,“ pokračoval Vystrčil.

„Jsem velmi rád, že dnes tady mohu být mezi vámi a s vámi. A jsem hrdý na to, že jsem občanským demokratem a mám radost, mám pocit, že máme právo na to mít radost. Tvrdě jsme pracovali a byli jsme za to odměněni. A zaslouženě,“ dodal Vystrčil. 

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Vypočítávat úspěchy ale nechtěl. „To je věc, kterou máme za sebou, a věřím, že třeba částečně i před sebou. Já si myslím, že to, že dneska tady z této pozice, z tohoto místa mohu pozdravit našeho pana předsedu zároveň i jako premiéra, už samo hovoří za vše. Že není třeba k tomu cokoliv přidávat. I když, kdybych za rok, když tady zase budu moci promluvit, mohl ještě pozdravit pana prezidenta, nebo paní prezidentku, tak by to vůbec nebylo špatné. Vezměme to jako výzvu,“ uvedl.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí
Za osm let podle něj strana získala zkušenosti, poučení a sílu.

„To nesmíme prohospodařit. A musíme myslet na to, že nesmíme zapomínat, nesmíme zapomínat na chyby, které jsme udělali, a musíme se z nich umět poučit. Nesmíme zapomínat na to, že i dnes budeme dělat chyby a že je potřeba si je umět přiznat a poučit se z nich a případně se za ně i omluvit. Prostě není tomu tak, že je možné tu stranu vést způsobem: Já na bráchu, brácha na mě. Není možné být arogantní, nebo takový, že si těch, co mě zvolili, nevšímám, nebo všímám méně poté, co jsem byl zvolen. To je špatná cesta, to je, doufám, pro ODS mrtvá cesta. Také nesmíme zapomenout na ty, kteří třeba nebyli v ODS, ale podporovali nás a pomáhali nám i v době, kdy jsme na tom nebyli dobře. Kdy by si od nás ani pes kůrku nevzal. Na ty prosím nezapomínejme a já jim také, byť třeba v tomto sále většina z nich není, děkuji, že většina s námi sympatizovala, že nás podporovala. A věřte, že bez nich, bez našich sympatizantů a podporovatelů, bychom ty úspěchy nesklidili. A ty úspěchy neměli. Prosím, také nezapomínejme na ty, co nás opustili. Co nás opustili proto, že šli jinam. Nebo si mysleli, že jdou za lepším. Někteří se vrátili, protože zjistili, že to lepší je u nás, nebo že my, co jsme zůstali, jsme měli pravdu,“ zmínil Vystrčil.

„A pak jsou tady ti, kteří odešli a už nepřišli. A já bych řekl: Díky za to, v mnoha případech,“ podotkl a vyzval k tomu, abychom neztráceli historickou paměť. „Ztráta historické paměti je jednou z příčin války na Ukrajině. Ztráta historické paměti může vést k tomu, že podceníme význam morálky a etiky v politice. Může vést k tomu, že podceníme nutnost věci vysvětlovat a říkat důvody, proč tak konáme. Protože si myslíme, že když nám je to jasné, tak to musí být všem jasné,“ dodal. 

„Říká se, a já to nemám moc rád, že je doba zlá, svízelná a z toho, že plyne, že nemáme jinou možnost než se mít zle. Než se mít komplikovaně, složitě a svízelně. A když to před více než 1,5 tisíci lety slyšel svatý Augustin, to znamená, nikdo dnešní si to nevymyslel, tak řekl: Jací jsme my, taková je doba. My jsme ta doba. Když budeme dobří, tak doba bude dobrá. A já dodávám: Modrá je dobrá,“ zakončil Vystrčil.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …