Co by se dělo, kdyby lidé v jednu chvíli zmizeli z povrchu Země? Kniha Svět bez nás odpoví

23.06.2022 10:15

Nakladatelství Dokořán ve spolupráci s Argem připravila druhé vydání známého titulu Alana Weismana. V překladu Hany Antonínové se tak mezi čtenáře dostává velmi zajímavá kompozice spisovatele a novináře narozeného v Minneapolis (*1947).

Co by se dělo, kdyby lidé v jednu chvíli zmizeli z povrchu Země? Kniha Svět bez nás odpoví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé v rouškách, ilustrační foto

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí
Východiskem textu na pomezí reportáže, eseje a odborného pojednání je otázka, co by se dělo, kdyby lidé v jednu chvíli zmizeli z povrchu Země. Tedy všichni lidé. Důvod spekulace je sice nevyřčený, ale zřejmý: teprve když si nás odmyslíme a představíme si, "co bude dál", odkryje se náš současný, přítomný vliv. Umožní nám to uvědomit si, které naše zásahy do životního prostředí budou viditelné, dokud bude existovat nějaký svět, ve kterém je bude možné zaznamenat.

A naopak, které z našich "nadčasových" děl příroda bezděčně smaže, takže se nikdy nikdo nedoví, že jsme se jimi svého času honosili. V neposlední řadě umožňuje "nepravděpodobná, ale přesto nikoli nemožná" počáteční podmínka autorovi předvést, kolik každodenní, nenápadné a současně brutální lopoty stálo a stojí naši civilizaci, aby své pozice vůči přírodě obhájila.

Alan Weisman je americký spisovatel, novinář a pedagog, vystudoval původně literaturu. Až dosud se však profesně věnoval především žurnalistice, ať už jako redaktor a reportér agentury Homelands Production, anebo jako vysokoškolský profesor. Na Arizonské univerzitě v současnosti vede vedle kurzů pro adepty novinářského řemesla také latinoamerické semináře. Etabloval se jako autor textů balancujících na hranici mezi publicistikou a populárně-naučnou literaturou.

Děkujeme Nakladatelství Dokořán za poskytnutí recenzního výtisku pro tento článek.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …