Co padlo v ČR o Gorbačovovi, není slušné napsat

31.08.2022 9:12 | Ze sítí

Úmrtí posledního vůdce SSSR Michaila Gorbačova dokázalo i v nočních hodinách vyvolat zájem českého internetu. Na jednu stranu zaznívaly vzpomínky na nabývání svobody, kterému nebránil, na druhou pak slova zloduch, komouš a Rusák. A vznikla i zajímavá otázka, jak to bude s českou účastí na moskevském pohřbu.

Co padlo v ČR o Gorbačovovi, není slušné napsat
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Nejrozsáhlejší vzpomínku napsal Alexandr Vondra, tehdy mluvčí Charty 77 a posléze poradce prezidenta Havla pro zahraniční politiku, který se s Gorbačovem a jeho lidmi setkával i pracovně.

„Gorbačov si zaslouží naši úctu. Politikou glasnosti, kterou reagoval na kolabující, ale stále totalitární a násilný komunismus, pootevřel dveře i k naší svobodě a k emancipaci národů střední a východní Evropy,“ napsal.

Vondra také položil citlivou otázku, jak to bude s účastí České republiky na pohřbu státníka, který se významně zasloužil o její svobodu. Vzpomínal, že na pohřeb Borise Jelcina letěl za ČR on sám jako místopředseda Topolánkovy vlády. „Stál jsem tehdy při obřadu v moskevském pravoslavném chrámu hned vedle Putina. Tehdy ještě nikdo nečekal, kam Rusko Putin ‚dotáhne‘,“ vzpomněl si.

Marketingový expert Jakub Horák, v té době rovněž patřil k disidentské omladině, vzpomínal na Gorbačovovu návštěvu v Praze v roce 1987 jako na „závan svěžího vzduchu“. Připomněl, že v SSSR v té době vycházely knížky, které u nás ještě vyjít nesměly a probíhaly reformy srovnatelné s těmi československými v roce 1968. „Za poklidnou demontáž východního bloku vděčíme především jemu,“ dodal.

 

„Asi jsme mu za ledacos vděční, aspoň trochu,“ připustil i Jindřich Šídlo.

 

Alexandr Mitrofanov ocenil jeho „odrození“ od ruské podstaty směrem k humanitě a lidskosti. „Michail Sergejevič Gorbačov byl dítětem své doby a své země. Toto dítě se ale době a zemi výrazně odrodilo směrem k svobodě a lidskosti. Proto je ve své zemi tak nenáviděn.“

„Přes všechnu složitost politické reality se dá říci, že jeho kroky měly také určitý morální rozměr,“ ocenil poslanec Hayato Okamura a přiložil fotografii Gorbačova s papežem Janem Pavlem II.

Ne každý byl takto shovívavý.

Šéfredaktor Pavel Šafr s nelibostí sledoval rostoucí počet shovívavých komentářů k dílu zemřelého: „Vzhledem k rostoucímu dojetí bych připomněl, že naše svoboda nebyla Gorbyho cílem. Jen jí tolik nebránil jako třeba v Litvě, kam ještě v roce 1991 poslal tanky,“ poznamenal. Gorbačov pro něj byl prostě jen „menší zloduch“.

A historik Petr Blažek jej postavil do řady s Leninem, Stalinem, Chruščovem a Brežněvem. „Na rukou měl krev jako všechni gensekové, ale současně sehrál důležitou roli v útěku od praporů,“ zhodnotil historický význam posledního sovětského lídra.

 

Ještě rázněji to pojal Tomasz Peszynski: „Komouš a Rusák každým coulem, ale do dějin vstoupil, to se mu upřít nedá. Ač nerad, típnul SSSR.“

Martin Konvička se na věc jako tradičně podíval z jiného úhlu a připomněl, že Gorbačov „pro několik generací odvrátil hrozbu jaderné války“. I díky němu jsme prožili třicet let v pohodě a naději.

 

Dodává však, že Gorbačov se také nechal škaredě obelhat od politiků, kterým věřil, a zklamat od národů, které přecenil.

 

„Pokud v posledních měsících sledoval dění, nedívalo se mu na to pěkně,“ obává se docent Konvička.

Naopak novinář Vojtěch Gibiš jeho politický význam shrnul slovy: „Za Gorbačova Rusové mohli ochutnat Pizzu Hut a KFC. Za Putina o ně přišli.“

 

S podobným tématem si pohrál i uživatel twitteru Ondřej Langr: „Sakra, smrtko, špatnej ruskej prezident,“ připomněl svérázně, že Gorbačov byl jediným vůdcem SSSR, který měl i titul prezidenta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…