Co se stalo? ČT postihl propad důvěry. Značný

12.07.2022 7:15 | Komentář

Včera zveřejnila společnost STEM svůj průzkum důvěry českých občanů v instituce. Některé instituce od posledního průzkumu v květnu 2021 důvěru ztratily, jiné ji ztratily citelně. Největší propad zaznamenala ČNB, které místo tří čtvrtin už důvěřují jen necelé dvě třetiny respondentů. Polepšily si politické instituce, Sněmovna, vláda, Senát i prezident, stále je však důvěra k nim nejmenší. Mírně se zhoršila armáda a policie, kterým naopak stále věří nejvíce občanů. A propad čekal i Českou televizi. Té nyní věří o šest procent lidí méně, řada z nich pak ČT nevěří vůbec.

Co se stalo? ČT postihl propad důvěry. Značný
Foto: Repro STEM
Popisek: Průzkum důvěry institucím agentury STEM

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí
Včera zveřejnila agentura STEM svůj průzkum důvěry v instituce uskutečněný v červnu. Jako nejdůvěryhodnější skončila znovu armáda, následovaná policií, byť si armáda o dva procentní body pohoršila a policie také. Armádě tak věří 74 % dotazovaných, policii 72 %. Následují místní samosprávy (obecní úřady), kterým věří 69 % lidí. Ty si od minulého průzkumu v květnu minulého roku pohoršily o tři procentní body. O jedno procento si naopak polepšily krajské úřady, kterým věří 67 % respondentů.

Kdo ovšem výrazně ztratil, je Česká národní banka. Zatím co v roce 2021 jí důvěřovalo plných 74 % respondentů, stejně jako teď české armádě, nyní je to už jen 64 %. ČNB si v mezičase prošla změnou managementu, vede ji Aleš Michl, ale také musí čelit vysokým inflačním tlakům, kvůli kterým výrazně zvedla úrokové sazby. Pohoršil si Ústavní soud, který ztratil dva procentní body.

Zvedla se naopak důvěra v Severoatlantickou alianci, které nyní důvěřuje 58 % dotazovaných, minulý rok to bylo o tři procentní body méně. Zvýšil se zejména počet těch, kdo alianci věří pevně, na 18 %. Aliance tak má shodný počet těch, kdo v ní silně věří, ale také silně nevěří.

Polepšila si také Evropská unie, o dva procentní body vzrostl počet těch, kdo v ní věří pevně, o další dva, kdo věří spíše. Přesto EU nepřekonává padesátiprocentní hranici, věří jí 45 % respondentů.

Velké zhoršení je možné pozorovat u České televize. Minulý rok, během epidemie covidu, se její důvěra blížila padesáti procentům (48 %). Nyní, když hlavní náplní bývá informování o válce na Ukrajině, se její důvěryhodnost smrskla na 42 %. O čtyři procentní body se zvýšil počet těch, kdo ČT určitě nevěří (na 27 %), což by odpovídalo tomu, že ČT nevěří více než čtvrtina populace.

Zvýšila se naopak důvěra v prezidenta, která je nyní na úrovni 37 %, minulý rok to bylo o tři procentní body méně. Důvěru posílil i Senát, který je nyní na stejné úrovni jako prezident. Tradičně nejmenší důvěru mají respondenti v Poslaneckou sněmovnu a členy vlády. I tam je možné pozorovat zlepšení, z 31 % v květnu 2021 se důvěra zvedla na 35 % u Sněmovny, členům vlády nyní důvěřuje 30 % místo 26 %. Nicméně, „ruku do ohně“ by za ně dala u obou jen čtyři procenta.

Není asi překvapením, že důvěra ve členy vlády a prezidenta se dělí podle stranických preferencí. Nejvíce důvěřují vládě voliči ODS, plných 75 %. Nejméně pak voliči SPD, z nich vládě důvěřuje 11 %. Prezidentovi zase nejvíce důvěřují voliči ANO, plných 60 %, nejméně voliči TOP 09, z nichž prezidentovi důvěřuje jen 12 %. Zajímavé také je, že více než polovina těch, kdo se hlásí ke KDU-ČSL, členům vlády nedůvěřuje. Těsně nad hranicí padesáti procent je důvěra ve členy vlády také u Pirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…