Co skrývají Piráti a proč vítězí. Práce? O to jim nejde. Vážná zjištění

06.10.2020 9:07

Ekonomka Hana Lipovská, členka Rady ČT, a novinářka Jana Bobošíková v rámci Institutu svobody a demokracie sepsaly text, v němž se zamýšlejí nad volebními úspěchy Pirátů a nad tím, co má tato strana skutečně v plánu. Prý to tají.

Co skrývají Piráti a proč vítězí. Práce? O to jim nejde. Vážná zjištění
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Výsledky voleb do krajů ukázaly, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš stojí v poli sám, protože jeho političtí spojenci, ČSSD a komunisté, z politické mapy pomalu mizí. Ukázaly také, že politickými skokany jsou Piráti. Podle Bobošíkové a Lipovské na sobě v opozici pracují v podstatě jen Piráti, kteří jako jediní vědí, co chtějí. Podle nich ale Piráti prozatím tají, co vlastně chtějí.

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí

„Své vize, z nichž ty nejtřaskavější zatím otevřeně nepublikují, ale občas přece jen problesknou, pečlivě propracovávají. A to jak v rámci Pirátské internacionály, která byla založena před deseti lety v Bruselu, tak i ve spolupráci s předními vědeckými pracovišti naší země. Při jejich formování se totiž Piráti čím dál tím častěji opírají o zvučná jména ze Švejnarovy líhně CERGE-EI a nebo z Vysoké školy ekonomické. Mezi pirátské favority pak patří například sociolog Daniel Prokop, o kterém sami Piráti hovoří jako o potenciálním členovi akademické rady jejich připravovaného politického institutu, nebo ekonomové Filip Matějka, Filip Pertold nebo Daniel Münich. Při bližším pohledu má pirátský program jasné obrysy a prvky liberální demokracie (tedy demokracie pro menšiny),“ lze se dočíst na facebookových stránkách institutu. 

Piráti se podle Lipovské a Bobošíkové chovají jako komunisté. Před lety platilo, že i když komunisté žijí v různých částech světa, ideologie je spojuje. U Pirátů je to podle Bobošíkové a Lipovské totéž. Dámy mají za to, že podle Pirátů duševní vlastnictví není věcí jednoho člověka, ale má patřit všem.

Bobošíková s Lipovskou také prohlašují, že Piráti jsou naklonění přijetí eura, zavedení bankovní daně, provedení digitalizace státní správy a zavedení nepodmíněného přijmu, „tedy mohutné přerozdělování od pracovitých k nepracujícím“, napsaly dámy. Prý navíc chtějí v ekonomice odhlédnout od efektivity a klást důraz na zelenou ideologii.

„K vytváření propracovaného programu Pirátům má pomoci i připravovaný politický institut. Politické instituty mají ze zákona nárok čerpat příspěvek na podporu činnosti ve výši 10 % stranického příspěvku na činnost. Přípravné webové stránky pirátského think-tanku pak v sekci Základní pirátské myšlenky odkazuje na web Richarda Falkvinga. Zakladatele průkopnické švédské pirátské strany, který v minulosti hájil ve jménu svobody informací legalizaci dětské pornografie*. Falkvingovo ‚pirátské kolo‘, na které se naši Piráti odkazují, mimo jiné prosazuje zavedení městské hromadné dopravy zdarma, udržitelnost, základní nepodmíněný příjem nebo silnou ochranu whistlblowerů. Dále podle tohoto programu ‚učitel není autorita‘ a lidé nemají být zaměstnanci v jednom podniku, nýbrž mají pracovat sami na několika pracovních místech zároveň,“ pokračovaly autorky textu.

Ostatní strany nepostupují tak systematicky jako Piráti a podle Bobošíkové s Lipovskou si vystačí jen s různými výkřiky. Dámy věří, že Piráty lze porazit jen s pomocí uceleného konzervativního programu, který jim tu však schází.

Institut svobody a demokracie promluvil o Pirátech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…