Co to? Babiš před jednáním se Zemanem vypustil dvě bomby

27.10.2022 11:44 | Ze sítí

Andrej Babiš se na svém facebooku pozastavil nad vystoupením prezidenta Svazu průmyslu a dopravy, které proběhlo na strojírenském veletrhu v Brně. Nejenže Hanák byl podle Babiše k současné vládě navzdory složité energetické situaci servilní, ale podnikatelé by se prý při jeho slovech nejraději propadli hanbou. Tragikomedie kolem windfall tax, kterou předvádí vláda, je podle Babiše jen další ukázkou amatérismu a zdaleka ne tou poslední. To vše před nedělní schůzkou s prezidentem Zemanem. Den po ní expremiér oznámí, zda bude či nebude kandidovat na prezidenta.

Co to? Babiš před jednáním se Zemanem vypustil dvě bomby
Foto: Repro FCB
Popisek: Babiš v pořadu Čau lidi

„Českému průmyslu hrozí zánik,“ tak zní první věta z postu, který bývalý premiér zveřejnil na svém facebooku.

„Může za to neochota vlády rychle prosadit pro největší hráče na trhu účinnou pomoc. A tu podporuje svou – jinak to označit nelze – naprostou podlézavostí prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák,“ kritizuje Babiš prezidenta Svazu průmyslu a dopravy s tím, že není poznat, čí zájmy vlastně obhajuje.

V té souvislosti šéf hnutí ANO připomíná fakt, že při razantním zvyšování úrokových sazeb ze strany Rusnokovy ČNB se Hanák raději nevyjadřoval, nebo že před rokem prohlašoval, že kdo nedokáže zvýšit mzdu o inflaci, ať nepodniká.

„Co mně ale hlava nebere, je Hanákovo vystoupení na sněmu Svazu průmyslu a dopravy na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně začátkem října, kam přijel i premiér,“ uvádí Babiš svůj komentář ke zmíněnému Hanákovu projevu.

Ten byl podle něj neuvěřitelnou přehlídkou servility vůči vládě a přítomní podnikatelé by se nejraději hanbou propadli, když slyšeli extempore „svého“ prezidenta.

„Žádáme, prosíme, jestli by šlo toto a tamto. Energetickou krizi vláda zvládá dobře. Přežili jsme Babiše. Pane Fialo, jste v učebnicích dějepisu, pane Fialo, s tebou do budoucna,“ shrnul Babiš Hanákova slova a zřejmě s odkazem na podobná vystoupení komunistických funkcionářů směrem ke svému vedení ještě dodal:

„Jen ta pusa na tvář chyběla.“

Pak se ale Babiš pustil do výčtu vládních „úspěchů“ sám.

Vláda podle něj za prvních 9 měsíců pro podnikatele nepřipravila nic a Hanák podle něj musí žít na Marsu, že nevidí, že podpora přichází s obřím zpožděním a že pro větší firmy není nic.

„To se spokojí s tvrzením ministra Síkely, že zastropovat energie pro průmysl nejde, když Německo už vyjednává strop pro své firmy na 1,70 Kč/KWh,“ poukazuje Babiš na vládní pomoc u našich sousedů.

„To nevadí zástupcům podnikatelů, že pan Síkela je mimo a má z nich srandu? A nevadí průmyslníkům, že na tripartitě jsou slyšet víc odboráři,“ zmiňuje naopak pasivity představitelů českého průmyslu při jednání tripartity.

„V době pandemie přitom podnikatelé naší vládě nedarovali ani milimetr – a i díky tomu jsme dokázali společně zachránit desítky tisíc firem. Během roku a půl jsme podpořili 700 tisíc subjektů, 99 % z nich byly malé a střední podniky, řada z nich dostávala podporu měsíčně. Tým ministra Havlíčka připravil několik programů, které udržely v chodu jak obchod, tak služby a nakonec i průmysl,“ připomněl Andrej Babiš spolupráci z dob covidové krize a svůj příspěvek zakončil výzvou podnikatelům k zamyšlení nad členstvím ve svazu, které jim podle Babiše nic nepřináší.

„Kde že loňské sněhy jsou. Hnutí ANO se ale za průmysl bude bít dál. Teď jde o to, jak dlouho podnikatelé sebou takto nechají dál zametat a jak dlouho budou ochotni platit panu Hanákovi a spol. nemalé částky za členství ve svazu, ze kterého nic nemají.“

To ale nebylo všechno, co poslední dobou Andrej Babiš na svém facebooku řešil. Na jiném místě se zabýval i vládní činností v souvislosti se zaváděním nových daní, především daně z mimořádných zisků (WFT).

„Ponechme stranou, že vláda slibovala, že žádné nové daně zavádět nebude, nebo že se sama nesmyslně zbavuje stabilního, 13miliardového daňového příjmu ve formě EET. Ponechme také stranou, že vláda chce daň protlačit bez konzultace s opozicí a že ani nemá pořádně jasno, jak energetické firmy, rafinerie a banky na daň zareagují a jak to dopadne na lidi,“ shrnuje Babiš vývoj posledních měsíců v této oblasti a připomíná i vládní zmatky při komunikaci WFT.

„Nejdřív pirátská místopředsedkyně Sněmovny Richterová, poslanec za TOP 09 Jakob a lidovecký vicepremiér Jurečka prohlásí, že daň se má zpětně týkat i roku 2022, pár hodin na to ministr financí Stanjura úplně otočí a tvrdí, že to bude až od roku 2023,“ připomíná chaos, který zapříčinil i turbulence na pražské burze.

„Pražská burza se mezitím ocitne v panice, jen hodnota ČEZu se propadla za pár hodin o 17,5 miliardy a celkové dopady na hodnoty akcií byly přes 30 miliard,“ dodává bývalý premiér s tím, že tato situace vůbec nastat nemusela, kdyby Fialova vláda jednala jinak.

„Nejsmutnější je, že něco takového jsme vůbec nemuseli řešit. Stačilo by, aby Fialova vláda určila cenu elektřiny u výrobců s ohledem na přiměřenost jejich zisků, jako to máme třeba u cen tepla,“ nastínil Babiš jeho představu o řešení celého problému a poukázal i na příklad, kde touto cestou šli.

„Podobně to udělal francouzský prezident Macron. Proto dnes má Francie nejnižší inflaci v EU a Česko jednu z nejvyšších.“

Na závěr si Andrej Babiš už jen postěžoval na vládní neprofesionalitu a vyjádřil obavu, že zatím ještě nekončí.

„Celá tragikomedie kolem windfall tax, kterou předvádějí politici pětikoalice, je jen další typickou ukázkou jejich naprostého vládního amatérismu. A obávám se, že zdaleka ne poslední.“

Dodejme, že Andreje Babiše (ANO) čeká o víkendu setkání s prezidentem Milošem Zemanem, který bývalého premiéra a šéfa nejsilnější opoziční strany přijme poté, co včera na Hradě jednal se současným premiérem Petrem Fialou (ODS).

 

Na svém twitteru to oznámil prezidentův tiskový mluvčí prezidenta republiky a ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

„Prezident republiky Miloš Zeman v neděli dne 30. října 2022 v 16.00 hodin na zámku v Lánech přijme předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…