Co to o mně lžete? Křeček vydal jasné prohlášení

26.08.2020 10:47

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček se ohradil proti nařčení, že je členem politické strany a že to ovlivňuje jeho rozhodování. Tyto nepravdivé informace o něm šířili zklamaní politici z Hradce Králové.

Co to o mně lžete? Křeček vydal jasné prohlášení
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Vše vzniklo kvůli stížnosti, kterou úřad Veřejného ochránce práv obdržel kvůli potenciální diskriminaci při konkurzu na ředitele školy v Královéhradeckém kraji. Následovala reakce některých místních politiků, že ombudsman Křeček se začal stížností zabývat proto, že je členem politické strany, která v případu figuruje.

Relevance námitky končí už na tom, že Stanislav Křeček členem žádné politické strany není, a ani ve své funkci ombudsmana být ve straně nesmí. „Ombudsman podle zákona nesmí být členem žádné politické strany nebo hnutí, jeho prověřování stížností musí být nezávislé a nestranné. Platilo to pro všechny ombudsmany i jejich zástupce přede mnou a platí to i pro mne,“ sdělil Křeček.

Ten byl v minulosti poslancem za ČSSD, ovšem z ní vystoupil již před osmi lety.

Křeček rovněž odmítá, že by projednáváním podané stížnosti chtěl ovlivnit blížící se krajské volby. „Nezajímá mne, jak dopadnou volby v Královéhradeckém kraji, to je věcí voličů, a odmítám prohlášení některých místních kandidátů, že je prověřování diskriminace při konkurzu ovlivněno mým údajným členstvím v jedné ze stran,“ sdělil ombudsman.

Jeho úkolem podle něj není zkoumat politické pozadí konkurzu na ředitele školy, ale z úřední povinnosti vypořádat podanou stížnost na diskriminaci. „Je mi jedno, jestli členové konkurzní komise byli členy nějakých politických stran a jakých. Zajímá mne pouze, jestli bylo porušeno právo na rovné zacházení v přístupu k povolání nebo ne,“ vzkazuje Stanislav Křeček.

PODROBNOSTI ZDE

Ombudsman při šetření k případu zjistil, že dlouholetá ředitelka střední školy v Královéhradeckém kraji neuspěla v nově vypsaném konkurzu na ředitele. Ombudsmanovi si stěžovala, neboť se domnívala, že důvodem jejího neúspěchu byl její věk, což antidiskriminační zákon zakazuje.

Ombudsman stížnost přijal a zahájil šetření. Konkrétně požádal o vyjádření Královéhradecký kraj jako zřizovatele školy a požádal o zbavení mlčenlivosti členů výběrové komise, aby mohl zjistit, zda při odmítnutí kandidátky, která si stěžuje, nebyli vedeni jejím věkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…