Co uniforma, to očkovaný, plánuje ministr Rakušan. A bude prý mnohem operativnější, než Hamáček

09.12.2021 18:40

Budoucí vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) plánuje změnit fungování Ústředního krizového štábu, který podle něj během pandemie pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) nebyl příliš operativní. Rakušan také zopakoval, že s největší pravděpodobností budou mít policisté i hasiči ve výkonu služby povinnost očkování proti koronaviru.

Co uniforma, to očkovaný, plánuje ministr Rakušan. A bude prý mnohem operativnější, než Hamáček
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan

Rakušan se v rozhovoru na serveru Novinky.cz vracel ke své středeční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. „Prezident se ptal na vládní priority. Bavili jsme se jak o otázkách policie, hasičů, tak i třeba o České poště,“ řekl Rakušan, že se všechna témata týkala výhradně resortu vnitra a oblasti bezpečnosti.

Rakušan si prý na schůzce nepřipadal jako zkoušený žák, který je prezidentem nějak hodnocen. „Žádné hodnoticí soudy jsme si vzájemně nedávali. Měl jsem pocit, že pokud se na něco zeptal, tak jsem prokázal, že se na ministerstvo připravuji. Jsem jedním ze spoluautorů programu vlády v oblasti bezpečnosti. Žádná chvála ani hana tam ze žádné strany aktérů schůzky nebyla,“ prohlásil Rakušan.

Ten také znovu ubezpečil, že nově vznikající vláda stojí za nominací Jana Lipavského (Piráti) na ministra zahraničí. „Myslím si, že je to člověk, který tu funkci zvládne. Zažil jsem ho jako kolegu ze zahraničního výboru Sněmovny a mám pocit, že odbornou kompetenci má,“ řekl Rakušan, že Lipavský určitě zůstává kandidátem.

Jednou z hlavních priorit budoucího ministra vnitra prý bude konsolidace Ústředního krizového štábu. „Zaprvé, a to je úplně nejdůležitější, se pobavit o tom, jakým způsobem bude při covidovém rozhodování vlády fungovat Ústřední krizový štáb, jaká bude jeho role. Na tom už pracujeme v rámci celé budoucí vlády,“ vysvětloval Rakušan s tím, že by měl být Ústřední krizový štáb operativnější než doposud.

To je podle Rakušana dáno zejména tím, že byl uzpůsoben na jiný typ krizí jako povodně nebo teroristické útoky. „Tam to krizový štáb celé řídí, tam se vymýšlejí opatření, která mají být uskutečněna, a poté se implementují. V případě covidové krize je to trochu jinak, protože tam přicházejí externí vstupy, zdravotnická opatření. Představoval bych si, že ty schůzky budou kratší a krizový štáb menší,“ představil svůj plán Rakušan.

„Další věc, kterou je potřeba rychle řešit, je seznámení se s dlouho připravovanou reformou policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu,“ pokračoval Rakušan. Právě reorganizace NCOZ byla jedním z témat úterní schůzky ve Sněmovně s policejním prezidentem Janem Švejdarem.

Se Švejdarem prý řešili také možnost, že budou mít všichni uniformovaní státní zaměstnanci povinné očkování. „Chceme mít vládní konsolidovaný přístup ke všem lidem v uniformě, kteří jsou v aktivním výkonu služby. Primárně jsme vždycky radši, když je tam nějaký rozumný přístup bez příkazu. Zároveň si myslím, že uniformovaní policisté by naočkovaní být měli,“ řekl Rakušan s dodatkem, že se to týká i hasičů a v souhrnu může jít až o sedm tisíc zatím neočkovaných.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…