Dagmar Havlová: Smutek zaháním prací. Lavičky se šíří do světa. Popelník vydražili za 6 tisíc dolarů

19.12.2021 6:15

Od skonu prezidenta Václava Havla dnes uplynulo deset let. Jeho žena Dagmar se ze smutku stále nemůže vzpamatovat. V rozhovoru pro CNN Prima News uvedla, že rozhodně neplánuje přestat se šířením jeho odkazu, aby tu byl stále s námi.

Dagmar Havlová: Smutek zaháním prací. Lavičky se šíří do světa. Popelník vydražili za 6 tisíc dolarů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová, manželka zesnulého Václava Havla

Dagmar Havlová se svěřila, že smutek z odchodu svého muže se všechna ta léta snažila zahnat prací. „Tou vytížeností jsem se snažila zahnat smutek a vzpomínky. Měla bych se už asi vzpamatovat a třeba prodat jeho auto. Měla bych začít žít svůj život,“ sdělila s tím, že stále v podstatě neví jak na to, jak to uchopit.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
Vzpomínky na manžela jí prý neustále provázejí. „Chybí mi naše debaty a porady s ním, blízkost a důvěra,“ vzpomíná. Největší obdiv k němu podle svých slov chovala pro jeho vzdělanost, rozhled a schopnost poradit v každé situaci.

Původní zdroj ZDE

Jeho odkaz je podle ní dnes velmi aktuální: „Nejdůležitější na jeho odkazu považují nadějeplnost. Moc mě mrzí, že už tu není, protože by o téhle době napsal krásnou hru,“ řekla Havlová.

V šíření jeho odkazu u nás i v zahraničí nehodlá polevit: „Zvláště v Peru to měli dobře uspořádané. Udělali lavičku na nádherném místě u moře, to by se Vaškovi moc líbilo. Peruánští občané mi posílají fotky, jak tam diskutují,“ líčí Havlová.

V Peru uváděla Havlová i hru svého manžela. „Jeho hry se ve světě víc vnímaly, lidé je víc chápali, i když nikdy nežili v totalitním režimu,“ řekla. V New Yorku se 28. září slaví den na počest prvního českého prezidenta.

Letos se tam měla konat dražba pro tamní pobočku knihovny Václava Havla. „Já jsem měla přeletět z Peru do New Yorku, ale byl tam lockdown a nikdo tam nesměl přicestovat,“ popsala Havlová s tím, že například loni se tam vydražil popelník za šest tisíc dolarů.

Havlová byla také v Aténách. „Tam jsem inaugurovala lavičku Václava Havla. Měl tam proslov i primátor, což je velká pocta,“ řekla.

Havla si dnes na veřejných akcích v zemi připomněly stovky lidí. Například v centru Prahy v kavárně Slavia, kterou měl Havel v oblibě, uctila dopoledne jeho památku řada politiků a dalších osobností.

Po setkání v kavárně následovalo položení květin na pamětním místě na piazzetě Národního divadla nesoucí prezidentovo jméno. U Havlovy chalupy na Hrádečku na Trutnovsku, kde před deseti lety zemřel, se dnes sešly desítky lidí. V Plzni si Havla připomněli čtením z jeho proslovů, v Brně třeba debatou o Havlově odkazu. Na facebooku na něj vzpomínali i čelní představitelé Slovenska.

Nechyběl ani vzpomínkový pochod za Havla „Srdce na Hrad“. Velký symbol srdce, který je s Havlem spojován a který zdobil Hrad v posledních dnech jeho prezidentování, neslo několik desítek lidí v průvodu z Hradčanského náměstí do Lucerny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…