Další boje na Ukrajině. Slavjansk je bez elektřiny

02.07.2014 11:01

Na východě Ukrajiny během nočního útoku proruských separatistů na hraniční post u města Novoazovsk zahynul voják. Dnes to oznámila ukrajinská armáda. Ta také podle agentury Interfax uvedla, že rebelové dnes protiletadlovou střelou zasáhli bombardér, pilot ale s poničeným strojem dokázal přistát. Podle povstalců vojáci ostřelují Kramatorsk a po intenzivních bojích se ocitl Slavjansk bez dodávek elektrické energie.

Další boje na Ukrajině. Slavjansk je bez elektřiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

„Při střelbě zahynul jeden voják a čtyři další utrpěli zranění," citoval Interfax zprávu ukrajinské pohraniční stráže. Tři z nich jsou ve vážném stavu v nemocnici. Útok se odehrál nad ránem u města Novoazovsk v Doněcké oblasti.

Podle ukrajinské armády se dnes povstalci pokusili sestřelit bombardér Su-24. Střela prý zasáhla jeden ze dvou motorů, pilotovi se však požár pohonné jednotky podařilo uhasit. Následně podle mluvčího armádní operace Oleksije Dmytraškovského ještě zvládl zlikvidovat palebné postavení povstalců a se strojem bezpečně přistát.

Ukrajinská armáda zasypala Kramatorsk granáty

Armáda podle rebelů v noci na dnešek zahájila masivní ostřelování Kramatorsku, který je jednou z povstaleckých bašt. „Město bylo doslova zasypáno granáty," uvedlo tiskové středisko doněckých povstalců. To upřesnilo, že vojsko zřejmě nasadilo raketomet Grad. Zprávy o případných obětech a škodách nejsou podle agentury ITAR-TASS dostupné.

Těžké boje zasáhly také Slavjansk, další z povstaleckých center. Zcela zničena prý byla rozvodná stanice na severu Slavjansku, takže město se ocitlo bez elektřiny. S výpadky elektrického proudu se potýká i Kramatorsk, bez dodávek je například centrální městská nemocnice.

Ukrajinské vládní síly obnovily bojové operace proti proruským povstalcům na východě země poté, co prezident Petro Porošenko v noci na úterý neprodloužil desetidenní příměří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…