Další horor ve Francii: Kněze postřelili přímo před kostelem

31.10.2020 19:33

V sobotu odpoledne otřásl Francií další ze série útoků. Útočník v jihofrancouzském Lyonu dvakrát postřelil pravoslavného kněze upilovanou brokovnicí do břicha. Stalo se tak ve chvíli, kdy se měl svatostánek zavírat. Kněz je podle záchranářů ve vážném stavu a bojuje o život.

Další horor ve Francii: Kněze postřelili přímo před kostelem
Foto: repro Twitter
Popisek: Záběry z policejní razie v Nice

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí
Útok upilovanou brokovnicí se odehrál kolem šestnácté hodiny, kdy se kněz odebral před kostel, aby jej zavřel. Útočník v té chvíli na duchovního řecké národnosti dvakrát vystřelil z upilované brokovnice a dal se na útěk. Policie ho zatím nedopadla.

Bezpečnostní složky nyní prohledávají okolní prostory a starosta Lyonu vyzval obyvatele města, aby zůstali pokud možno doma, dokud se policie snaží pachatele dopadnout.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin se hodlá sejít s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a situaci na místě prodiskutovat. „Jde o velmi vážný incident. Podrobnosti stále teprve přicházejí. Byl svolán krizový štáb,“ uvedl v prohlášení.

Francie nyní opět čelí série útoků islámských teroristů a prezident Emmanuel Macron nařídil, aby náboženská místa hlídaly tisíce vojáků. Dle tvrzení britského serveru Daily Mail však tento kostel zůstal bez ochrany.

Incident přichází tři dny poté, co islamista z Tuniska v kostele v jihofrancouzském Nice zabil tři lidi a jedné z obětí uřízl hlavu za pokřiku Alláhu akbar (Bůh je veliký).

Krátce předtím další z islámistů sťal na ulici učitele, který studentům ukazoval karikatury proroka Mohameda.

A útokům čelil i francouzský konzulát v saúdskoarabské Džiddě, při kterém byl zraněn jeden člen ochranky.

Výhrůžky na Francouze přitom v posledních dnech zaznívají od muslimů z mnoha míst na světě, protesty proti Francii tento týden proběhly v Bangladéši, Afghánistánu či v Palestině. Vadí jim, že prezident Emmanuel Macron jasně prohlásil, že bude obhajovat svobodu projevu. „Chápu, že karikatury mohou šokovat, ale nikdy nepřijmu obhajování násilí. Je naším posláním chránit naše svobody a práva,“ řekl.

Do Francie se za to obul i turecký prezident Recep Erdogan, ten vyzval k bojkotu francouzského zboží a Macrona za jeho výroky o islámu posílal na psychiatrické vyšetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…