Další lockdown? Až 2000 nakažených denně? Ladislav Dušek čeká na polovinu září

07.08.2021 14:20

O tom, jak očkování funguje a chrání, se podle statistika Ladislava Duška přesvědčíme až v druhé polovině září, kdy se zhorší počasí a dospělí se vrátí do zaměstnání a děti do škol. Nicméně opakování minulého podzimu prý nehrozí. A že by se teď rozvolnilo jako ve Velké Británii? „V našich podmínkách by tento krok byl v současnosti ještě obrovské riziko,“ říká Ladislav Dušek v rozhovoru pro iDnes.cz.

Další lockdown? Až 2000 nakažených denně? Ladislav Dušek čeká na polovinu září
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí
Dušek očekává na podzim zvýšení počtu nakažených kvůli návratům do zaměstnání a do škol, nemluvě o chladnějším počasí. Nicméně kvůli očkování a promořenosti neočekává stejnou vlnu jako minulý podzim. „Určitě to musíme sledovat, ale je také důležité, jaký to bude mít dopad na zdraví nakažených. Pokud se nám podaří ještě více dotáhnout očkování rizikových skupin, snížíme počet hospitalizací. Doufejme tedy, že sice naroste počet případů, ale dopad na nemocnice bude minimální,“ říká v rozhovoru.

Pokud jde o další lockdown, Dušek ho neočekává, naopak míní, že Česko už je blízko ke kolektivní imunitě. „Pokud i mladí lidé do třiceti let vyslyší výzvy a nechají se očkovat, tak zavřeme bránu pro nekontrolovatelné šíření viru,“ uvedl a dodal, že při existenci kolektivní imunity není covid horší než chřipka. Ovšem poslední slovo má podle něj virus.

Připraveny má různé scénáře. Při proočkovanosti 80 % by prý nepřibývalo více než několik set nakažených denně. „Realistické scénáře pak ukazují, že může přibývat 1000 až 2000 nakažených denně,“ říká zdravotnický statistik a opět zdůrazňuje, že není tak důležitý počet, jako průběh nemoci. Očkování se prý v nějaké fázi účastní 67,9 procenta populace starší 18 let, mezi seniory skoro 80 %. Připomíná ovšem, že to je bez započtení dětí a nezletilých, s nimi vycházejí procenta hůře.

Souhlasí s ministrem zdravotnictví Vojtěchem, že skutečná situace bude známa až v druhé polovině září. „Pokud na konci měsíce čísla neporostou a potvrdí se, že vakcína ochraňuje rizikové skupiny obyvatel od hospitalizace, je rozvolnění na místě,“ říká Dušek.

Ve skupině nad šedesát let je prý stále 450 tisíc neočkovaných. „Ten počet postupně klesá, ale stále je to velké číslo. Máme přehled o okresech a obcích, kde je proočkovanost nedostatečná. Pravidelně proto dvakrát týdně informujeme samosprávy, ve kterých oblastech je proočkovanost nižší,“ prozradil Dušek. Nemá ovšem data o tom, kolik lidí kvůli zdravotnímu stavu očkováno být nemohlo. Vakcín je prý dost.

Statistik se také vyjádřil k velkému uvolnění, pro které se rozhodla Velká Británie. Prý si ho může dovolit, protože Britové jsou mnohem víc proočkovaní. „V našich podmínkách by tento krok byl v současnosti ještě obrovské riziko. Do určité míry je pro nás Británie jakýsi předskokan a taková velká laboratoř, která nám ukáže, co se stane, když opatření uvolníte v dobře proočkované populaci,“ říká s tím, že na výsledky dat je ještě brzo.

Data ovšem má ohledně případů, kdy si Češi dovezli covid z dovolené, to se dle Duška stalo v 1143 případech. Pokud jde o sledování případných nových mutací, prý teď funguje mnohem lépe a výsledky jsou hlášeny ještě v den odběru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…