Další super-superman z ANO. Má osmnáct funkcí současně. „Tímto považuji naši komunikaci za ukončenou,“ vzkázal, když jsme se ho na ně ptali

11.04.2018 14:47

Milan Feranec - multifunkční poslanec, kamarád Jaroslava Faltýnka a člověk, který zvládá sedět na téměř dvaceti židlích současně. Bez problémů a bez potíží, chtělo by se říct. ParlamentníListy.cz ovšem byly upozorněny, že tento olomoucký člen dolní komory Parlamentu může mít v řadě případů možný problém se střetem zájmů. Také na to jsme se poslance zeptali. Že se mu otázky příčí, to se ukázalo vzápětí.

Další super-superman z ANO. Má osmnáct funkcí současně. „Tímto považuji naši komunikaci za ukončenou,“ vzkázal, když jsme se ho na ně ptali
Foto: repro ČT
Popisek: Milan Feranec na snímku vpravo vedle exministra dopravy Antonína Prachaře

Když se člověk podívá na výčet postů, kde Feranec sedí, žasne. Rozumí prakticky všemu, chtělo by se říct. Je to odborník na odpad, neboť je členem představenstva Technických služeb města Olomouc. Jistěže rozumí drahám, neboť sedí prakticky všude, kde to lze: České dráhy a. s. – předseda dozorčí rady; ČD- Telematika a. s. – předseda dozorčí rady; ČD-Informační systémy a. s. – předseda dozorčí rady.

Anketa

Pokud Babiš nebude premiérem, kdo z ANO by měl od Zemana dostat pověření k sestavení vlády?

41%
hlasovalo: 5189 lidí
„Děkujeme za dotaz, ale dozorčí rada je naším nadřízeným orgánem a nepřísluší nám tak její činnost jakkoliv komentovat. Obraťte se prosím s dotazy na našeho majoritního akcionáře, kterým jsou České dráhy,“ vzkázala ČD Telematika, když jsme chtěli znát aktivitu a do jisté míry i pracovitost poslance Ferance. Ale dál k jeho všeobecným znalostem. Žně má totiž Feranec především ve Sněmovně.

Je právoplatný poslanec, ačkoli jej tam dlouhou dobu, podle našich zjištění, odmítal „podepsat“ Andrej Babiš. Nakonec ho evidentně prosadil shora zmíněný kamarád Jaroslav Faltýnek. Kromě poslaneckého angažmá je Feranec člen hospodářského výboru, místopředseda rozpočtového výboru, člen podvýboru pro dopravu, člen podvýboru pro podnikatelské prostředí a rovněž člen podvýboru pro daně, cla a loterie. Rovněž je členem stálé komise pro Ústavu České republiky.

Je pravdou, že Feranec, který se narodil na Slovenku, v letech 1990 až 1995 vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity a získal titul Mgr. To mu ovšem bylo šestadvacet let. Jakou školu (a kde) studoval předtím, na to nám poslanec neodpověděl. K tomu se ještě dostaneme.

Ani tím ale Ferancova píle nepolevuje. Kromě výše popsaných pozic je ještě zastupitel města Olomouc, místopředseda dozorčí rady řízení letového provozu a dokonce místopředseda správní rady SŽDC (Správa železniční dopravní cesty), což je výsostné pole působnosti Jaroslava Faltýnka a jeho lidí. Krom jiného je Milan Feranec ve výboru pro audit SŽDC a je také předsedou oblastní organizace ANO2011.

V tuto chvíli bude dobré zmínit, jak často Andrej Babiš v minulosti kritizoval kumulace funkcí u některých členů ČSSD. Šlo například o bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška. To, že někteří zástupci jeho hnutí dělají úplně totéž, Babiš přechází s ledovým klidem. Pokud o tom vůbec ví.

Výčet všech pozic, které Milan Feranec zastává, končí na osmnáctce. ParlamentníListy.cz se na drtivou většinu „zaměstnavatelů“ odborníka hnutí ANO obrátily. Chtěli jsme znát případnou výši platu, jeho přesnou aktivitu a samozřejmě i účast na rokováních.

Tak například v Olomouci je jeho účast na zastupitelstvu vynikající. Až na 19. 12. 2017 a 12. 3. 2018 byl skoro na všech jednáních města. To ostatně potvrdila i tisková mluvčí Olomouce Radka Štědrá.

Pak jsme se vydali na SŽDC. „Účast pana Ferance na jednání Správní rady je pravidelná, prakticky bez absencí. Pan Feranec nepobírá žádný plat, plat nepobíral ani z pozice náměstka ministra dopravy,“ sdělila Kateřina Šubová. Podobná odpověď přišla také z Řízení letového provozu. „Pan Feranec, stejně jako ostatní členové dozorčí rady podniku, nezískávají za svoje členství žádné finanční nebo jiné materiální plnění. V roce 2017 se zúčastnil většiny zasedání DR podniku,“ konstatoval za Řízení letového provozu Richard Klíma. Totožné byly i odpovědi z ČD a Telematiky.

  • Vzhledem k tolika pozicím zajímala ParlamentníListy.cz také mediální aktivita poslance Ferance. Navštívili jsme proto obecně užívaný Newton, abychom se podívali, jak často byl citovaný, případně kolik toho za poslední týden řekl novinářům. A jaký že byl počet výstupů? Nula.

Otazník tak zůstává viset „jen“ nad tím, proč má Feranec tolik funkcí současně, když za ně nic nepobírá – proč to vlastně všechno dělá…

Odpověď je jednoduchá: Je u všech informací a přesně ví, co se děje a také to, co se plánuje. I proto jsme poslanci Ferancovi poslali několik dotazů, které s výkonem některých jeho pozic souvisí. Otázky nabízíme v totožném znění, které dostal rovněž on.

1) Nevidíte střet zájmů z hlediska členství v dozorčích orgánech (např. ČD, ČD-IS, ČD-Telematika a správní radě SŽDC), když tyto společnosti jsou v dodavatelsko-odběratelských vtazích velmi propojené?
2) Není možné, že by se tím porušoval zákon o střetu zájmů?
3) Nedomníváte se, že tímto jednáním naplňujete skutkovou podstatu trestného činu zneužívání informací v obchodním styku?
4) Naplňujete vzhledem k členství ve výboru pro audit SŽDC hledisko odborné způsobilosti? Jakou máte předchozí praxi v auditních orgánech?
5) Jak při takové obrovské kumulaci ve velmi významných a časově náročných pozicích zvládáte odbornou přípravu na zasedání těchto orgánů?
6) Kolik funkcí v současnosti souběžně zastáváte?
7) Jste ochoten veřejnosti sdělit měsíční výši příjmů, které z těchto funkcí máte?
8) Právnickou fakultu jste studoval od 26 let. Studoval jste nějakou školu ještě předtím?

Odpověď?

Příjem z mých funkcí – až na členství v Technických službách města Olomouc – je příjem nula viz. zákon o střetu zájmů. TSMO je městská firma a jsem tam z titulu zastupitele města Olomouc. Můj příjem z této funkce je cca 9 000 Kč měsíčně.
Jestli zvládám studovat odborně materiály – zeptejte se členů orgánů, kde sedím.
Výbor pro audit – kdybych nesplňoval odborné předpoklady, tak mne tam nezvolí.
Střet zájmů – není žádný. V žádné firmě nemám na starosti obchodní vedení, a tudíž neřeším obchodní vztahy.
Zneužití informací v obchodním styku – jestli máte podezření, podejte trestní oznámení.
Přeju hodně zdaru ve Vaší práci a pozdravujte autora otázek.
Tímto považuji naši komunikaci za ukončenou.

Co všechno zvládá Babišův člen?

  • České dráhy a.s. – Předseda dozorčí rady
  • ČD – Telematika a.s. – Předseda dozorčí rady
  • ČD – Informační systémy a.s. – Předseda dozorčí rady
  • Technické služby města Olomouc – Člen představenstva
  • Poslanec
  • Člen poslaneckého klubu ANO 2011
  • Člen Mandátového a imunitního výboru
  • Člen Hospodářského výboru
  • Místopředseda Rozpočtového výboru
  • Člen Podvýboru pro dopravu
  • Člen Podvýboru pro podnikatelské prostředí   
  • Člen Podvýboru pro daně, cla a loterie
  • Člen Stálé komise pro Ústavu České republiky
  • Zastupitel města Olomouc
  • Místopředseda dozorčí rady řízení letového provozu
  • Místopředseda správní rady SŽDC
  • Předseda oblastní organizace ANO 2011, Olomouc
  • Předseda výboru pro audit SŽDC

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…