Další vítězství nad Diag Human. Tentokrát v Londýně

22.05.2014 19:07

Česká republika zaznamenala další významné vítězství v dlouholetém sporu s firmou Diag Human. Obchodní soud v Londýně ve čtvrtek zamítl veškeré požadavky firmy a zrušil soudní příkaz z roku 2011 nařizující exekuční vymáhání rozhodčího nálezu z roku 2008.

Další vítězství nad Diag Human. Tentokrát v Londýně
Foto: Martin Kovář
Popisek: Kapačka s krví

Londýnský soud na čtyřiceti stránkách svého rozsudku vysvětlil, že rozhodčí nález, který byl ve známé kauze neúspěšného obchodu s krevní plazmou vydán v roce 2008, není závazný ani vykonatelný. Česká republika totiž podala proti odsuzujícímu verdiktu opravný prostředek a soudní přezkum nálezu stále probíhá. Diag Human se u soudu domáhal rozhodnutí, že opravný prostředek nebyl podán řádně a nález je tedy platný.

„Anglický soud dnes zamítl nároky Diag Human ve Velké Británii, uznal oprávněnost odvolání České republiky z roku 2008 a uložil  firmě Diag Human povinnost zaplatit České republice zálohu na náklady soudního řízení, které přesahují 9 milionů korun,“ uvedl k tomu spokojený ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Zpráva o rozhodnutí londýnského soudu se objevila na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví. Již dříve Česká republika uspěla u rakouských, švýcarských a francouzských soudů. Anglická justice je další, která ve sporu s dodavatelem krevní plazmy dala za pravdu České republice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…