Další volby, které dopadly špatně pro uprchlíky. A jasné slovo z jiné země: Všichni imigranti musí pryč

08.06.2015 10:02

V Itálii proběhly o víkendu regionální volby, které neskončily příliš velkým úspěchem pro současného premiéra Mattea Renziho a jeho středolevicovou Demokratickou stranu. Naopak značný úspěch zaznamenala podle britského deníku The Guardian Liga Severu Mattea Salviniho, která kritizuje Evropskou unii a odmítá přistěhovalce.

Další volby, které dopadly špatně pro uprchlíky. A jasné slovo z jiné země: Všichni imigranti musí pryč
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Demokratická strana zvítězila v pěti ze sedmi italských regionů, kde se konaly volby a uhájila svoji výsadní pozici ve své tradiční baště v Toskánsku. Předseda strany Renzi působil v hlavní městě regionu, Florencii, kde dělal starostu, a jeho strana zde tradičně dosahuje vysokých volebních čísel. Demokraté zde získali téměř 50 %, ale i zde uspěla Liga Severu. V porovnání s minulými volbami před pěti lety získali Salvani a spol. Přes 16 % hlasů, což je téměř trojnásobný nárůst. Ještě hůře však dopadla Renziho strana v Benátsku, kde získala jen necelých 17 % hlasů oproti 40, 9 % Ligy Severu. Zatímco v severoitalském Benátsku uspěla Liga Severu i před pěti lety, tak v Ligurii je jejích 20 % skutečným překvapením. Jen o pět procent zde totiž zaostala za Demokratickou stranou.

Úspěch Ligy Severu je dle Guardianu založen na odmítání přistěhovalců a kritice Evropské unie. „Dvaačtyřicetiletý Salvini dokázal uspět v částech Itálie, které vždy patřily středo a levicově orientovaným voličům. Těží z rostoucí opozice vůči EU a také znepokojením italský voličů nad tisíci uprchlíků z Afriky, kteří každý týden přistávají u italských břehů,“ konstatuje Guardian s tím, že výsledky regionálních voleb v zemi představují jednoznačně políček do tváře charismatického vůdce Demokratické strany Renziho. Naopak vůdce Ligy Severu Salvani neskrýval nad výsledky voleb své potěšení. „Ještě před třemi měsíci by bylo nemyslitelné, abychom dosáhli takového úspěchu v Ligurii či zopakovali naše vítězství v Benátsku. Od zítřka nám začíná tvrdá práce, zatímco některým stranám skončila dnes večer,“ konstatoval včera Salvani.

celý text v angličtině najdete ZDE

Salvanimu se dle Guardianu podařilo původně regionální separatistickou Ligu Severu dostat na národní úroveň a vedle severních oblastí získat voliče i z chudého jihu. „Jsme skutečnou alternativou k Renziho pohledu na politiku. Děkuji všem příznivcům, Renzi, měj se na pozoru!“ cituje britský deník Salviniho bojovný vzkaz na Twitteru. Experti se shodují na tom, že výsledky voleb sice nejsou pro Renziho vyloženě propadákem, ale signalizují, že jeho voliči s ním nejsou zcela spokojeni. Salviniho hvězda naopak nyní stoupá strmě vzhůru. Podle mnohých by mohl převzít žezlo po expremiérovi Berlusconim, který byl nucen ze své funkce odstoupit pod tíhou korupčních skandálů. Sám Salvini tuto skutečnost považuje za hotovou věc. „Já jsem vůdce pravého středu. Berlusconi snad zná čísla.“

Vedle Salviniho patří k nejtvrdším odpůrcům k přistěhovalcům již tradičně nizozemský politik Geert Wilders, který pro své kritické názory na islám musí žít 24 hodin denně pod ochranou policie. Přesto při svých veřejných vystoupeních i na sociálních sítích na svých postojích nic nemění. „Potřebujeme peníze pro obyvatele naší země. Každý uprchlík nás ročně přijde na 36 000 eur. Pošleme je všechny nazpátek do jejich domovů. V opačném případě jich budou proudit k evropským břehům další miliony,“ napsal včera Wilders na svém Twitteru. Trojici největších evropských politiků kritizujících stávající přistěhovaleckou politiku uzavírá vůdce britského UKIP a europoslanec Nigel Farage. Ten viní z mohutné migrační vlny západní vůdce, kteří dali souhlas ke svržení libyjského vůdce Kaddáfího. Poukazuje na to, že současnou Libyi ovládá z poloviny Islámský stát a tamější úřady nemají sílu bránit převaděčským gangům v jejich byznysu.

 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …