Další výbuch premiérky Mayové. Druhé hlasování o brexitu projela o 150 hlasů

12.03.2019 21:43

Ještě před večerním klíčovým hlasováním o brexitové dohodě britská premiérka Theresa Mayová poslancům připomněla, že parlament si musí vybrat mezi její dohodou nebo Brexitem bez dohody či žádným Brexitem. Nakonec však Mayová klíčovou bitvu o Brexit prohrála – parlament dohodu opět odmítl, uvedla ČTK.

Další výbuch premiérky  Mayové. Druhé hlasování o brexitu projela o 150 hlasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Brexit by mohl být ztracen,“ řekla Mayová před hlasováním poslancům. S odkazem na pondělní jednání s Evropskou komisí také dodala, že se jí podařilo zajistit „vylepšení“ textu, který členové Dolní sněmovny už jednou odmítli kvůli sporné irské pojistce. „Špatná dohoda by byla ještě horší než žádná dohoda, ale tahle je dobrá,“ dodala.

Důrazně varovala, že Unie by nemusela Spojenému království umožnit odklad Brexitu plánovaného na 29. března. Komentátoři však předem předpokládali, že pokud úterní hlasování skončí vládním fiaskem, bude to patrně znamenat, že poslanci budou ve čtvrtek hlasovat o odkladu vystoupení z bloku.

Pozornost vzbuzovalo, že Mayová téměř nemohla mluvit, svou ochraptělost přičetla horečným jednáním s předsedou Komise Jeanem-Claudem Junckerem ve Štrasburku. V pondělí Mayová dojednala s Evropskou komisí doplňky k brexitové dohodě. „Měli byste slyšet, jak zní on,“ žertovala zatím ještě před poslanci.

Podstatou těchto doplňků jsou ujištění, že Británie nebude neomezenou dobu vázána k unijním pravidlům pomocí takzvané irské pojistky a že obě strany budou do prosince 2020 usilovat o „alternativní ujednání“, díky nimž by nemuselo sporné ustanovení vůbec vstoupit v platnost.

Čekalo se napnutě na právní analýzu generálního prokurátora Geoffreyho Coxe, který oznámil, že podle jeho názoru právní riziko, že Británie i po odchodu z EU uvázne v unijních strukturách na neomezenou dobu při uplatnění irské pojistky, nadále trvá. Právě to některým euroskeptickým poslancům vadí.

Několik hodin poté, co premiérka Theresa Mayová vyjednala ve Štrasburku se zástupci Evropské komise ústupky týkající se takzvané irské pojistky, však ani napodruhé Mayová s brexitovou dohodou v parlamentu neuspěla. Parlament dohodu odmítl většinou 149 hlasů – pro hlasovalo 242 poslanců a a proti 391 poslanců.

Nyní je tak reálně možné, že se Mayová pokusí odložit Brexit z 29. března na květen a bude usilovat o vyjednání nové dohody. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…