Další zatýkání v Austrálii. Podezřelí z terorismu plánovali útok na...

23.12.2015 16:36

Australská policie zatkla v Sydney další dva muže, které podezírá z plánování teroristických útoků, mimo jiné proti námořní základně. V rámci operace, díky níž se údajně podařilo zmařit plánovaný útok islamistů, bylo zadrženo již 13 lidí. Australská pohraniční policie rovněž dnes oznámila, že zadržela a deportovala francouzského státního příslušníka, který se krátce po krvavých pařížských útocích snažil dostat do Austrálie s nebezpečným materiálem.

Další zatýkání v Austrálii. Podezřelí z terorismu plánovali útok na...
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Protiislámské a protiuprchlické cvičení

Francouz byl zadržen v Melbourne jen dva dny poté, co islamisté v Paříži 13. listopadu zabili 130 lidí. Muž, který přiletěl z Blízkého východu, měl v mobilním telefonu extremistickou literaturu a v zavazadle tři plechovky se slzným plynem.

Agentura Reuters připomněla, že kontroly na australských letištích byly po pařížských atentátech výrazně zpřísněny, zvlášť pro cestující z Francie a Belgie. Hlavním organizátorem útoků v Paříži byl podle policie belgický státní příslušník.

Policie v prosinci obvinila z terorismu už pět lidí

Mužům zatčeným dnes v Sydney pro podezření z terorismu je 20 a 24 let. Policie již tento měsíc obvinila pět lidí, včetně patnáctiletého chlapce, ve stejném případu. Cílem útoků mělo být loni například sídlo australské federální policie v Sydney či námořní základna ve stejném městě.

Australské úřady uvádějí, že od loňského roku se podařilo předejít několika připravovaným atentátům, dalším útokům ale bezpečnostní složky zabránit nedokázaly. Loni v prosinci například jeden ozbrojenec držel v kavárně v centru Sydney hosty a personál 17 hodin jako rukojmí. Při policejní osvobozovací akci dva lidé zahynuli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…