Další zmatky kolem brexitu. Mayová žádá další odklad

05.04.2019 19:00

Britští poslanci se dokázali shodnout na tom, že nestojí o odchod své země z EU bez dohody. Vědí tedy, že nestojí o divoký brexit. Absolutně se však nedokážou domluvit na tom, co by mělo být obsahem dohody. Britská premiérka proto znovu žádá o odklad konečného odchodu z Unie.

Další zmatky kolem brexitu. Mayová žádá další odklad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

V létě roku 2016 Britové v referendu těsnou většinou hlasů rozhodli, že chtějí odejít z EU. Britská premiérka Theresa Mayová začala s EU jednat o tom, jak bude vypadat rozvodová smlouva. Partnerství mělo být ukončeno 29. března 2019.

Tři roky utekly jako voda, Klíčové datum bylo tady a Velká Británie nadále zůstává členskou zemí EU. Britští poslanci se totiž nebyli schopní za celou dobu většinou hlasů shodnout na tom, jakou rozvodovou smlouvu si vlastně přejí.

Podle informací BBC tedy premiérka Theresa Mayová žádá o další odklad odchodu ostrovního království z evropského společenství. Přeje si, aby k odchodu došlo až 30. června, tedy měsíc po volbách do Evropského parlamentu. Zároveň však tvrdí, že pokud poslanci najdou shodu na rozvodové smlouvě do 12. dubna, Velká Británie stihne opustit EU ještě před volbami do Evropského parlamentu.

Pokud se nepodaří nalézt shodu do 12. dubna. Britové si znovu zvolí své europoslance.

Předseda Evropské rady Donald Tusk navrhuje prodloužit brexitová vyjednávání o jeden další rok, ale prozatím není jasné, zda pro svůj návrh nalezne podporu u jednotlivých členských států EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…