Dalších patnáct tisíc. Babiš slíbil živnostníkům podporu i za květen

17.04.2020 8:15

Šéfka státní kasy za hnutí ANO Alena Schillerová na jedné straně přislíbila živnostníkům a podnikatelům jednorázovou pomoc za období od půlky března do konce dubna v těžkých koronavirových časech, ale hned upozornila, že ne každý živnostník má na pomoc státu právo. Předseda vlády Andrej Babiš naproti tomu podnikatelům a živnostníkům slibuje, že jim vláda pomůže v květnu a možná i v červnu.

Dalších patnáct tisíc. Babiš slíbil živnostníkům podporu i za květen
Foto: Repro ČT
Popisek: Andrej Babiš v Událostech komentářích

Ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová původně slibovala, že podnikatelé, kterým vláda zasadila ránu svými koronavirovými opatřeními, dostanou jako pomoc od státu 15 tisíc měsíčně. Ve skutečnosti jim nakonec připravila program jednorázové pomoci ve výši 25 tisíc korun za období od poloviny března do 30. dubna.

Podpora by podle Schillerové měla být určena jen těm, kteří ji skutečně potřebují. Při projednávání v Senátu zmínila např. fotbalisty, kteří, pokud vydělávají na živobytí přes živnostenský list.

Ale předseda vlády Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo přísnost své podřízené mírnil. A kromě toho slíbil, že se živnostníci a podnikatelé pomoci dočkají v květnu, a to ve výši 15 tisíc. A možná i v červnu. „Podpora osob samostatně výdělečně činných bude proplacena i za květen. Červen rozhodneme podle situace v květnu,“ řekl Babiš.

Vláda by další pomoc mohla na videokonferenci projednat už v pátek. Podle premiéra bude kabinet také řešit otázku, jak dostat více peněz do zdravotnictví.

Někteří podnikatelé a živnostníci budou moct obnovit svou činnost už od pondělí 20. dubna. Podle plánu postupného rozvolňování opatření, který kabinet představil v úterý, půjde např. o řemeslníky nebo automechaniky. Jenže pokud někdo provozuje např. kadeřnictví, dostane možnost otevřít nejdříve 25. května. A v takové situaci se živnostníci bez pomoci státu pravděpodobně neobejdou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…