Daniel Herman, ten utrácel nejvíc. Fakta lezou ven

18.07.2018 6:43

Karlu Šlechtovou kdysi dávno tepaly Lidové noviny za používání VIP salónku na letištích. Nyní jsou k dispozici výdaje všech ministrů z minulé vlády. A světe, div se, největší podíl na nich nemá Šlechtová, ale bývalý ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman. S informací přišel deník Právo.

Daniel Herman, ten utrácel nejvíc. Fakta lezou ven
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Mezi služby salonku patří nejen odbavení zavazadel, ale i all inclusive občerstvení a jako třešnička na dortu je odvoz klienta až k letadlu. Dohromady proplatila česká vláda 59 faktur za 577 tisíc korun. Nejvíc vydal za cestovní pohodlí svého šéfa lidovce Daniela Hermana resort kultury. Ten využil luxusu při svých čtrnácti cestách z letiště Václava Havla a ministerstvo to vyšlo na 181 100 korun.

Anketa

Je dobře, že se Donald Trump snaží vyjít s Vladimirem Putinem, i když mu za to v USA nadávají?

98%
2%
hlasovalo: 15699 lidí

Již zmíněná Šlechtová drží jiné prvenství. Salónku využila při svých cestách celkem 27 krát. Přesto jsou její náklady oproti Hermanovi o 20 tisíc menší a to je v nich i cesta Věry Jourové, nyní české eurokomisařky. Používání salónků kritizoval Andrej Babiš. Šlechtová se tehdy bránila, že naopak šetřila, protože létala třídou economy místo business a Babiše vyzvala, aby zveřejnil výdaje všech ministrů.

Babiš si nechal tyto výdaje zpracovat, ale nezveřejnil je. Sám Babiš využil salónek jen jednou a účet stál 3 900 Kč. Resort spravedlnosti zaplatil celkem za tyto služby 43 650 korun při pěti cestách Heleny Válkové za ANO. Dvakrát tolik stály podle Práva cesty Milana Chovance, když podle ministerstva Chovanec cestoval z cizích zemí zpátky do ČR. Asi 44 a půl tisíce stály cesty ministrů zdravotnictví za ČSSD, resort školství měl výdaje poloviční.

Cena podle stránek VIP salónku závisí na tom, zda jeho služeb využil i doprovod ministrů, proto je možné, že některé resorty zaplatily více za menší počet cest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…