Daniel Landa to vzdal. Už nechce, aby jeho píseň byla hymnou oslav Karla IV.

20.05.2015 18:06

Daniel Landa už nechce, aby jeho píseň Nový Jeruzalém byla hymnou oslav výročí 700 let od narození Karla IV., napsal to na svém facebookovém profilu. Píseň místo toho věnoval veřejné sbírce na zvony kostela na Karlově. Landa podle pražského radního pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL) přišel s nápadem, že by jeho píseň mohla být znělkou oslav. Spojení této historické osobnosti s kontroverzním zpěvákem si vysloužilo kritiku.

Daniel Landa to vzdal. Už nechce, aby jeho píseň byla hymnou oslav Karla IV.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

„Poté, co veřejné mínění za velkého humbuku vyjádřilo své protichůdné názory, si v žádném případě nepřeji a ani nedovolím, aby byla píseň Nový Jeruzalém použita při oslavách 700 let od narození císaře Karla IV.,“ uvedl Landa. Dál už se ke kauze nechce vyjadřovat. Místo toho píseň daruje sbírce na zvony pro kostel na pražském Karlově, na které je třeba vybrat tři miliony korun.

Landa je kontroverzní i pro své údajně xenofobní postoje

Wolfa za spojení oslav s Landou kritizovali zástupci ČSSD, kteří s ním sedí ve vedení hlavního města. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) to označil za „skandální a nepochopitelné“ a vyzval Wolfa, aby předložil koncept oslav ke schválení radě. Wolf v pondělí uvedl, že znělku nemusí psát Landa, budou prý osloveni další umělci a hymnu vyberou odborníci.

Landa má na kontě přes 1,2 milionu prodaných desek. Některým lidem vadí jeho skinheadská minulost, působení v kapele Orlík a údajně xenofobní postoje.

Landova manželka studentům: Suspendovala bych vás na rok ze školy

Do sporu se vložili také studenti historie z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, vysoká škola je jedním ze spolupořadatelů oslav. „Vzhledem k Landovu nacionálnímu výkladu historie se lze i obávat, jakým způsobem s odkazem Karla IV. v hymně naloží,“ napsal v dopise Wolfovi předseda Spolku studentů historie FF UK Daniel Ort. Studentům odpověděla na sociální síti Landova žena Mirijam. „Být vaším děkanem, suspendovala bych vás na rok ze školy a nechala vás nastudovat historii Daniela Landy, abyste pochopili, jak lehce uvěří člověk lžím, aniž o tom má sebemenší tušení,“ napsala.

Oslavy výročí 700 let od narození Karla IV. připravuje i Ministerstvo kultury, podle předběžného vládního návrhu je na ně vyčleněno 250 milionů korun. Výročí má od příštího roku připomínat nové muzeum v domě U Zlatého prstenu, otevřít by se mělo na podzim. Hlavní město počítá s náklady na vybudování expozice asi 15 milionů korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…