Dárek na rozloučenou. Staněk vyhodil senátora „demobloku“. Už si stěžuje, hádejte komu

15.08.2019 13:50

Senátor Mikuláš Bek, který kromě úřadování v Praze zvládá též v Brně řídit tamní univerzitu, byl donedávna i předsedou rady, která dávala ministrovi kultury doporučení, jak rozdělovat státní podporu v oblasti vážné hudby. Antonín Staněk jej společně s několika dalšími členy odvolal, protože při rozhodování o grantech měli být podjatí. Bek s kolegy nyní rozhořčeně protestují proti dehonestaci své profesní cti.

Dárek na rozloučenou. Staněk vyhodil senátora „demobloku“. Už si stěžuje, hádejte komu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antonín Staněk, bývalý ministr kultury

Antonín Staněk v závěru svého působení na Ministerstvu kultury učinil několik rozhodnutí, která u dotčených vyvolávají bouřlivý odpor. Jedná se o několik rad a poradních orgánů, o jejich existenci značná část veřejnosti nejspíš doposud neměla tušení.

Ve středu média psala o Staňkových změnách v Ústřední knihovnické radě. Proti nim pobouřeně protestoval její dosavadní předseda Vít Richter, sedící v čele rady již od roku 1998. A rovněž odboráři ze Svazu knihovníků a informačních pracovníků, jehož předseda sedí v radě s Richterem.

Ve čtvrtek se pro změnu objevila informace o pobouření dotčených ze změn, které ministr provedl v orgánu nazvaném Rada Programu státní podpory festivalů profesionálního umění pro oblast klasické hudby.

Ta je jen jednou z několika rad, které mají ministrovi radit v oblasti státní podpory umělců. Další takové rady jsou zřízeny pro oblasti divadla, tance, alternativní hudby, výtvarného umění a literatury.

Ministerstvo kultury k odvolání členů rady pro klasickou hudbu na svém webu uvedlo: „Ministr Staněk dále odvolal několik členů festivalové komise (Rada pro klasickou hudbu Programu státní podpory festivalů profesionálního umění), u nichž byla jejich předchozím jednáním prokázána podjatost při rozhodování.“

Právě zmínka o prokázané podjatosti rozzuřila některé odvolané členy rady nejvíce. Konkrétně se jednalo o Mikuláše Beka, brněnského senátora, paralelně rektora tamní Masarykovy univerzity a donedávna tedy též předsedy výše zmíněné rady.

Spolu s ním se pod dopis, kterým se ohrazoval, podepsali další členové rady, kteří byli odvoláni: Petr Daněk (jinak profesor Vysoké školy múzických uměni v Bratislavě), Richard Hindls (bývalý rektor VŠE), David Mareček (generální ředitel České filharmonie), Ivo Medek (bývalý rektor brněnské Janáčkovy akademie múzických umění), Dana Syrová (členka správní rady Nadačního fondu Magdaleny Kožené) a muzikoložka Eva Velická.

Podepsaní se v dopise, jehož text zveřejnil web Echo24.cz, ohrazují proti slovům ministra Staňka, že kvůli činnosti jejich komise ministerstvo skončilo před soudem, který prohrálo.

„Na blbé otázky blbá odpověď.“ Babiš před odjezdem na „dovču“ utřel Bakalova novináře

Antonín Staněk s Andreje Babišem na zmíněné tiskové konferenci

Mailová korespondence mezi členy rady, kterou Staněk na tiskové konferenci zmiňoval jako důkaz jejich podjatosti, prý žádné ovlivňování hodnocení neobsahuje. To, že jeden z členů rady projevil svůj negativní názor na jednoho z žadatelů, prý nelze považovat za zaujatost.

 

 

Odvolaní členové kolem předsedy Beka zdůrazňují, že rada se vždy snažila podporovat společensky a umělecky potřebné projekty. Zároveň vyzývají nového ministra kultury, aby nepodlehl tlaku na rovnostářské rozdělování státních dotací a nebál se více podporovat projekty, které mu odborníci doporučí jako kvalitní.

Své odvolání členové rady považují za hrubé znevážení práce, kterou pro ministerstvo vykonávali, a za zcela neopodstatněnou dehonestaci jejich profesní cti a etické integrity, jak se doslova vyjádřili.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…