David Rath odhalil nové spiknutí proti své osobě

14.07.2016 8:18

David Rath čelí trestnímu stíhání, ve kterém byl již nepravomocně odsouzen k mnohaletému vězení, a navíc se ještě pře s bratrem o dědictví po zemřelém otci. Kauza, v níž létají miliony odkázané Ratmírem Rathem, již několik dní plní stránky novin. Exministr zdravotnictví, jemuž otec, úspěšný lékař, odkázal veškerý svůj majetek, teď bratra napadl, že se proti němu spikl s policisty, kteří jej pronásledují již dlouho, prý kvůli jeho politickým aktivitám.

David Rath odhalil nové spiknutí proti své osobě
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Politické zadání dostat nepohodlného Ratha do kriminálu, to je hlavní motiv obhajoby Davida Ratha prakticky od chvíle, kdy jej v květnu 2012 zadržela policie přímo na ulici s krabicí obsahující několik milionů korun. Nyní ovšem přišel s názorem, že policie do svého útoku na jeho osobu zapojila též bratra Michala, opomenutého dědice, který má prý podobný důvod se Davidu Rathovi mstít.

„Na tomto případě je neobvyklá ta skutečnost, že bratr do dědického sporu zapojil policistu Pavla Ševcovice a policistku Janu Šebkovou z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, která se angažuje ve věci, která tomuto útvaru vůbec nenáleží,“ upozorňuje Rath. Na policisty rovnou podal stížnost na policejní inspekci, která oba protikorupční detektivy vyslechla a podle mluvčí Radky Sandorové neshledala na jejich činnosti nic závadného.

Vyslýchán byl kvůli Rathově stížnosti i jeho bratr Michal. Ten se domáhá svého podílu na dědictví po zemřelém otci. Ratmír Rath jednou větou v závěti odkázal veškerý svůj majetek synu Davidovi a druhý ze synů tak zůstal zcela opomenut. Zájem novinářů a policistů dědictví vyvolává zejména proto, že jeho součástí mělo být i 8,4 milionu korun zabavených při razii v domě Davida Ratha. Ten posléze tvrdil, že se jedná o prostředky jeho tehdy ještě žijícího otce. Závěť měla být sepsána rukou před jediným svědkem, kterým podle MF DNES měla být zdravotní sestra pracující na klinice v Hostivici, jejímž provozovatelem je právě bývalý ministr, hejtman a poslanec ČSSD David Rath.

Právníci upozorňují, že strohá formulace ze závěti k vyloučení potomka z dědictví nestačí a celá kauza proto nejspíš skončí před soudem. Pro Michala Ratha jako přímého potomka prý kauza vůbec není beznadějná. Vydědění přímého potomka totiž podle zákona musí být v závěti výslovně uvedeno a vysvětleno některým z přesně stanovených důvodů, což se nestalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …